Здраве и красота

Местата с най-много микроби

13.12.2011г. / 22 03ч.
Аз жената
Местата с най-много микроби

Едва ли сте подозирали, но има места, които на пръв поглед изглеждат идеално чисти и подредени, но всъщност гъмжат от микроби.

Например хотелската стая – чаршафите са изпрани, камериерката е минала с прахосмукачка и всичко е спретнато, обаче е по-мръсно, отколкото в собствения ви дом. Замислете се – едва ли след всеки гост почистват дистанционното, ключовете за лампите, дръжките на вратите, телефона и менюто за рум сервиз.

Хранително отравяне, пневмония, сепсис, стафилококови инфекции и конюнктивит са „неприятностите“, които е много вероятно да си навлечете след прожекция в киното и след като посетите тоалетната в мола, през която минават стотици хора. Избягвайте и 3-D очилата за многократна употреба.

Вирусът на грипа и настинката оцелява 18 часа върху твърди повърхности като например менюто в ресторанта. Ще ви гледат странно, ако преди да разгледате менюто си сложите чифт хирургически ръкавици, за това по-добре си създайте навик да миете ръцете след като поръчате.

Замисляли ли сте се къде може да има повече бактерии дори и от обществена тоалетна? По дръжките на количките и кошниците за пазаруване в супермаркетите. Следващия път освен пари, списък с покупки и торби за многократна употреба си пригответе и антибактериални кърпички или гел.

Библиотеките може и да изглеждат подредени и чисти, но имат твърде много повърхности, върху които могат да се задържат микроби – рафтове, монитори, клавиатури, маси и т. н., а и винаги се намират книги с доста подозрителни петна. Не ви съветваме да спрете да вземате книги от библиотеката, но за да сте здрави, мийте ръцете след като излезете.

Прочетете още:

Коментирай