Майчинство

„Бебе на годината“ и изводи за раждаемостта

29.12.2011г. / 09 59ч.
Аз жената
„Бебе на годината“ и изводи за раждаемостта

За тринайсета поредна година списание „9 месеца“ търси последното бебе, родено на територията на България в последните часове на 31 декември, и първото бебе, родено през новата година. Мисията на ежегодната кампания е да насочва общественото внимание към актуалните демографски и репродуктивни проблеми в България, както и да очертае предизвикателствата за бъдещето. Тазгодишната кампания е под надслов „За да ни има“.

Колко деца и на каква възраст ражда българката?
Какво сочат данните на Националния статистически институт?
? Намалява относителният дял на ражданията от жени на възраст 20-29 години. Увеличава се делът на децата, родени от жени във възрастовата група 30-39 год.
? Тоталният коефициент на плодовитост през 2001 г. е 1.24, през 2008 г. той достига 1.48, а през 2010 г. е 1.49 деца. Трябва да се има предвид, че броят на жените във фертилна възраст намалява и се увеличава тоталният коефициент на плодовитост, което означава, че увеличеният брой раждания се дължи основно на отложени раждания и на раждания на второ и трето дете.
? Предварителните данни за броя на ражданията през 2011 г. показват нов спад на живородените спрямо 2010 г., което ще доведе до намаляване на раждаемостта до нивото от 2004 г.
През последните пет години раждаемостта в България е близка до средната за европейските страни. С по-ниска раждаемост са Германия, Латвия, Унгария, Италия, Австрия. Най-високо равнище на раждаемост от европейските страни има в Ирландия, Франция и Великобритания.

Каква е българката в ролята й на бъдеща и настояща майка?
Според анализа на психолози от E-therapy съвременната майка:

  • Има повишени изисквания към средата, в която възпитава и отглежда децата си. Тя е активно търсеща услуги, продукти и информация, свързани с репродукцията и отглеждането на поколението до най-дребния детайл. В колкото по-зряла възраст тя става майка, толкова по-изразена е тази тенденция.
  • Тя е тревожна, поради високите изисквания, които има към себе си. Не е склонна на екстравагантни решения и за да тръгне към новото, се нуждае от авторитет, който да й го препоръча.
  • Тя има нужда от бърза информация, за да улавя информационните потоци тук и сега.

Кой ще е тазгодишният орисник?
По традиция каним обществено значима личност да благопожелае двете бебета. Тази година орисник ще е министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време