Семейство

Василена от Дупница е Бебе 2012

04.01.2012г. / 15 22ч.
Ивет Лолова
Василена от Дупница е Бебе 2012

Бебето на 2012 година се казва Василена и е родена на 1 януари 2012 в 00 ч. и 01 мин. в Дупница, в МБАЛ "Св. Иван Рилски 2003". Малкото момиченце се е родило с тегло 3.25 кг и дължина 47 см., с екипа на д-р Михаил Ангелов, д-р Емилия Помакова и акушерките Георгиева и Пехливанова.

Василена Василева Самарова е второто дете на 25-годишната мама Ина Треновска от Благоевград. Татковото се казва Васил Самаров, в момента е безработен. Малката Василена има по-голяма сестичка - Евгения - на 2 годинки и 8 месеца.

Тази информация съобщиха днес организаторите на 13-тото поредно издание "Бебе на годината" от списание "9 месеца". Състезанието по традиция излъчва 2-ма победители: последното бебе на предишната година и първото бебе на новата.

Последното бебе на 2011 година е Янко Емилиев Шарков, роден на 31 декември, в 00 ч. и 01 мин., в МБАЛ Пазарджик, с помощта на екипа на д-р Стоянов, д-р Кобаков, акушерката Дулчева и неонатолога д-р Захариева. Момченцето се е родило по естествен път, с тегло 2.4 кг и дължина 44 см.

Майката е 16-годишната Емилия Шаркова от село Алеко Константиново, това е нейното първо раждане, няма данни за бащата. Младата майка няма завършено начално образование, а бебето тепърва ще бъде припознато.

Данните са събрани от 47 болници в цялата страна. Информацията е подавана от самите болнични заведения от 0 ч. на 31 декември 2011 г. до 24 ч. на 1 януари 2012 г. Тя включва точен час и минута на раждането на бебето (секундите не се отчитат), пол, тегло, ръст, евентуално име.

Организаторите на кампанията след разговори с родилните отделения в страна и обобщаване на данните през 2011 г., прогнозират, че раждаемостта на изминалата година е спаднала със 7.8 % спрямо 2010 г. За по-точни данни ще изкачаме ежегодния доклад на НСИ, който обичайно излиза в началото на месец март.

Друга тревожна информация, която беше оповестена на пресконференцията е, че за изминалата година в болницата в Златоград се е случило само едно раждане, а за 2010 година област Сливен е с най-висока раждаемост и най-много извънбрачно родени бебета.

Организаторите припомниха и част от последната статистика на НСИ как степента на образование на майката влияе върху средната раждаемост - като колкото по-образована е майката, толкова по-малко деца ражда.

Двете бебета победители в своеобразната надпревара ще бъдат официално орисани на 21 януари - Бабинден, от д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването, който ще им връчи почетен медальон "Бебе на годината". Двете деца ще получат и още подаръци.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:




 

Коментирай