Здраве и красота

Започва кампания за профилактика на рака на дебелото черво

13.03.2012г. / 22 30ч.
Аз жената
Започва кампания за профилактика на рака на дебелото черво

През тази година за втори пореден път ще се проведе кампания за профилактика на рака на дебелото черво. Инициативата е под надслов „Виж нещата отвътре“ и се организира от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. До 20 март пред мол „София“ ще бъде разположен надуваем макет на дебело черво и всеки желаещ ще може да получи информация за образуването на туморите, начините на лечение и профилактика на рака.

Около половината от пациентите с рак на дебелото черво са в напреднала фаза, най-често с метастази в черния дроб. 33% от случаите у нас се откриват едва в четвърти стадий и основната причина за това е липсата на национална програма за скрининг, алармираха онколозите. Друг проблем е предраковото състояние, което често протича без симптоми, ето защо е важно да правим профилактичен преглед поне веднъж годишно, съобщава DarikNews.bg.

По данни на пациентската организация и специалисти онколози, заболелите у нас от злокачествени тумори на дебелото черво се увеличават. Всяка година в страната се регистрират над 4600 нови случаи.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай