Майчинство

Кога е време за първата детска книжка

05.04.2012г. / 14 14ч.
Аз жената
Кога е време за първата детска книжка

Книгите са страхотен начин да прекарате пълноценно време с детето си, докато то се учи. Не чакайте то само да прояви интерес към тях, а сами поемете инициативата. Няма определена възраст, от която да се започне с книгите. Щом забележите, че детето ви се заглежда в различни предмети, вземете му мека книжка от плат (може да се пере) или пък книжка за баня (гумените страници се почистват лесно) и разгледайте заедно картинките. В първите книжки може да няма думи, но за бебе на около половин годинка шарените картинки са достатъчни.

Стимулирайте интереса на детето си към книгите като му четете кратки стихчета, не повече от две строфи, когато види определена картинка. Децата възприемат и запомнят по-лесно думите в рими, отколкото в проза.

С времето постепенно увеличавайте прочетения текст така че да заинтригувате детето вече не само с картинките, но и с буквите подредени до тях.

С помощта на книгите децата не само стават по-интелигентни, но и на вас ще ви е по-лесно във възпитанието като знаете колко е мотивирано детето ви, за да направи нещо, стига да му прочетете приказка – например по-лесно ще го научите да заспива само.

Прочетете още:

Коментирай