Свободно време

Като гореща вода за шоколад

20.07.2005г. / 16 05ч.
Аз жената
Като гореща вода за шоколад

Ако в тези жеги не ти се мисли за нищо горещо, но все пак си в отпуск или по-предразполагащо за лентяйство настроение с книжка в ръка една чисто женска заслужава да й обърнеш внимание – “Като гореща вода за шоколад” от нашумялата мексиканска писателка Лаура Ескивел, издадена наскоро у нас.

Тита е най-малката дъщеря на богат скотовъдец. Тя отрано знае каква съдба й е предопределена – тя ще остане неомъжена, за да се грижи за майка си, докато е жива. Когато Тита се влюбва в Педро, майка й бърза да попари любовта й и тиранично урежда брак между по-голямата и сестра Росаура и любимия на Тита. Но Тита има едно несъкрушимо оръдие – нейните готварски умения. Лаура Ескивел умело си служи с похватите на магическия реализъм, познат ни от много други латиноамерикански автори, за да превърне контакта на Тита с храната в нещо чувствено и често взривоопасно. Принудена да приготви сватбената торта на сестра си, Тита влага всичките си чувства в задачата и всеки гост на празненството избухва в сълзи, щом хапне от сладкиша.

Голяма част от действието се развива в кухнята, като смесва апетитни рецепти с южноамериканска мистика и много чувственост. Сълзите напират в очите на читателя не на едно-две места от книгата, а действието е поглъщащо и симпатично отвличащо, точно като за по време на летни жеги.

Романът на Лаура Ескивел се превърна в световен бестселър, а някои критици сравняват авторката с големите латиноамерикански имена на Гарсия Маркес, Варгас Льоса и Исабел Алиенде.

Накратко – книгата си заслужава, дами – прочетете я.

Коментирай