За дома

Малки ремонти: Търсене на нов гардероб

22.04.2012г. / 09 35ч.
Надежда Маринова
Малки ремонти: Търсене на нов гардероб

Как да изберем нов гардероб, който е една от най-важната мебел у дома, след леглото.

Планирате малък ремонт, но не цялостно преобзавеждане. Въпреки на пръв поглед големия избор, на практика се оказва че в София има 5-6 магазина за гардероби. В нашия случай ще приемем, че спешно имаме нужда от четирикрилен гардероб за спалнята, до 2 метра дължина и по възможност с надстройка. Когато гардеробът се продава отделно от спалнята, на него има етикет с цена. Ето с какво е добре да се съобразим при избора:

Определете мястото на гардероба в стаята

Когато гардеробът не е вграден, може да помислите дали да смените досегашното му място.

Парите

Гардеробите с 4 крила варират от 600 до 2000 лв., като значение има преди всичко материалът, от който е направен – ПДЧ или масивна дървесина. Както при бялата и черната техника и тук парите имат значение. Не се хвърляйте на съмнително ниски цени, от малки „гаражни“ производители, защото можете да останете неприятно изненадани от качеството скоро след монтажа.

Външният вид

По магазините все още се спотайват модели тип „соцреализъм“ – или са производство от преди 22 години, или дизайнерът им живее още в онези години. Не си давайте парите за отживелици. Модерните гардероби съчетават няколко материала: алуминий, стъкло, MDF естествен фурнир, ПДЧ, масивна дървесина.

Вратите

В момента са хит плъзгащите се врати. Те са подходящи не само за малката стая, защото пестят място, но и за голямата, защото са стилни. Обърнете внимание на плъзгащия механизъм – качествените трябва да летят само с едно докосване на малкото пръстче, не да се борите с него като прасе с тиква. Второ важно нещо е той да е достатъчно дебел – ако е тънък, не е стабилен и бързо може да се повреди. Проверете го, като облегнете ръка на вратата и с лек натиск пружинирайте. Паянтовата изработка ще си проличи, ако целият гардероб започне да се тресе.

Огледалните врати

Сигурно това е мечтата на много жени. Практично е, защото пести място от огледало на стената. От друга страна според фън шуй не е добре леглото да се вижда в огледалото, защото изтича енергия. Решението е отново ваше. Ако ви се занимава, може да си приспособите воал, с който да покривате огледалото през нощта.

Вътрешното разпределение

Това е другото важно нещо, с което ще познаете идеалния гардероб. Той има богат набор от рафтове и лайсни с различна височина за закачане на рокли, палта и сака. Ако имате късмет, ще си намерите модел и с вградени чекмеджета или кошници на релси. Не си купувайте гардероб, който отвътре е празен, защото след това трябва да вложите не малко пари, а и труд да поръчвате от друг магазин рафтове. Най-важното нещо за гардероба се оказва големия обем за съхранение на дрехи, чаршафи, хавлиени кърпи, одеала и всички други вещи, което се постига с оптимално разпределение на рафтовете и аксесоарите вътре в него.

Осветление

Съвременните модели имат вградено осветление, което се включва, щом отворите вратичката. Много удобно решение. Ако го няма, консултирайте се с електротехник, ако може допълнително да ви монтира такова.

Надстройката

Масово се предлагат гардероби до 2-2.30 метра височина, без надстройка. Ако искате той да стига чак до тавана, трябва да си направите индивидуална поръчка. Тогава вашият гардероб-мечта може да стигне цена до 2000 лв.

На пазара има турски, полски, италиански и български гардероби. Обикновено ще видите само мострата, а поръчката ще ви се достави до дома след 45 дни. И забравете за всякакви отклонения от модела – производителят не прави никакви промени.

Оказва се, че предлагането изобщо не е голямо, моделите на гардеробите са еднотипни, някои направо грозни и въобще да се чудиш защо този бранш изостава на пазара, след като има търсене. Май все пак най-добре е да си направите частна поръчка.

Снимка: Надежда Маринова

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Диди ( преди 11 години )
Търсенето на подходящ гардероб никак не е лесна работа. Казвам го от опит. Искам да Ви обърна внимание на няколко съществени момента:Първо - масово се предлагат гардероби със ширина 55 см. В такъв гардероб закачалките трябва да се закачват под ъгъл. Удобният гардеров трябва да има ширина поне 59 см. Ако е с плъзгащи врати 62-65.Второ - отново масово се предлагат гардероби които со само една кутия с лост за закачалки в горния край. Ако размера, външния дизайн и цената Ви устоива има начин да добавите това което не му достига. Идете в магазин ...(рекламата се заплаща - бел. редактор) и разгледайте аксесоарите за гардероби - рейки, кошници, вътрешни чекмеджета, та дори и вътрешни ракли. Запишете си размерите и цените на аксесоарите които Ви харесат...Около 1/3 от предлаганите в нашите магазини гардероби от вътрешната страна на страничните стени имат пробити 2 редици дупчици, за монтаж именно на такава аксесоари. Ако попаднете на такъв гардероб и той Ви хареса премерете хоризонтално и вертикално разтоянието м/у депчиците и отстоянието им до задната плоскост на гардероба. След това сравнете с размерите и местата за монтаж на аксесоарите които харесвате. Ако може да се монтират във Вашия гардероб, чудесно... Лесно е, повярвайте. Като детски конструктор! Ще се учудите какъв идеален гардероб и за какви пари можете да си спретнете сами! Ако нямате средства да закупите и монтирате всичко веднага можете да добавяте с времето и дори да демонтиране и премествоти аксесоарите вътре в зависимост от промяната на нуждите Ви...Отделеното време за тази придобивка се отплаща, защото това е една дългосрочна покупка и удоволствието което ще изпитвате всеки път като отворите вратите на гардероба ще Ви зарежда ежедневно с добро настроение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар