Майчинство

За избора ми да не родя дете

23.04.2012г. / 14 45ч.
Аз жената
За избора ми да не родя дете

Познавате ли хора, които сами са направили избора да нямат деца? Рядкост са. По-лесно ще намерите родители, които се чудят дали въобще трябваше да станат такива или пък не са убедени, че е трябвало да родят второто, третото си дете.

Истината е, че съседите, приятелите не ги засяга дали ще имам дете или не, но пък ще ме съдят и оплюват, ако стане ясно, че просто съм решила да не раждам без да имам здравословен проблем.

Аз по-малко жена ли съм от непознатата, която влачи две разревани деца към детската градина? Не мисля.

В крайна сметка децата не са за всеки и може би е добре, ако повече хора са отговорни и го осъзнаваха като мен преди да стане прекалено късно.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
18 rate up comment 0 rate down comment
u4udenata ( преди 11 години )
не мога да повярвам какви ограничени хора са писали коментари.Жената си е казала,че не иска деца-какво толкова?БЕЗ ДУМИ СЪМ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19 rate up comment 0 rate down comment
Катерина ( преди 11 години )
Подкрепям те.А тези злобни коментари по-горе са написани от очевидно ограничени хора , които обичат да съдят другите.Жалко , че са родители и , че ще научат децата си на същото.Затова светът е пълен с разлигавени и егоистични келемета - защото такива ги възпитават.Ако имах пистолет -щях да празня пълнител след пълнител ......Не могат да правят нищо друго освен да се плодят като зайци.Най-великите хора в историята не са велики с онова , което са направили с оная си работа.Не е постижение да имаш дете , не правиш услуга на никого!! Още повече днес , когато ресурсите не стигат за всички празни гърла!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 5 rate down comment
Васил ( преди 11 години )
Преди така наречената "демокрация" на хората които нямаха деца се налагаше "ергенски данък".Така цялото общество полагаше грижи за отглеждането на децата.Лошо беше, че този данък се налагаше на всички без деца,без изключение.Може би трябва да се направи изключение на родителите, които физиологично не могат да имат деца.Но от друга страна има толкова деца които се нуждаят от осиновяване.Добре е заради такива като теб данъка да се върне.А иначе никой не може да ти отнеме правото на избор, разбира се! Но всяко удоволстви е се плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 5 rate down comment
T ( преди 11 години )
Браво! Страшна си! Направо велика! Как го измисли само се чудя? Страх те е от разкъсвания или дори смърт или просто не си намерила мъжът на живота си, защото твърде дълго си избирала? Това, че не ставаш за майка няма как да го знаеш! Щом си здрава жена - значи ставаш - това е достатъчно. От там нататък ще се погрижат хормоните и майчинския инстинкт.Ако продължиш да се инатиш, не след дълго вероятно ти ще съжаляваш, а вече ще е наистина опасно/късно! Животът с течение на времето променя на обратно мисленето на хората в някои аспекти. Тогава ще си кажеш "каква глупачка и какъв егоист съм била!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64 rate up comment 5 rate down comment
йее ( преди 11 години )
Супер! Поздравления за избора! Така или иначе и аз мисля, че планетата е пренаселена...от друга страна инстинктът ми е твърде силен за да и спестя на тая планета моите гени. Така че БРАВО - колкото по-малко деца родиш ти, толкова повече природни ресурси/храна и т.н. за моите деца. Дано *** в национален и китайците в световен мащаб започнат да мислят като теб..и дано ми схванеш сарказма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22 rate up comment 5 rate down comment
krasimira ( преди 11 години )
smiatam,che takiva jeni naistina ne triabva da rajdat.pazi boje takava ozlobena lichnost da ti e roditel.imam 2 deca koito otgledah s mnogo liubov.smenih kashti,profesii,rejimi,no decata sa edinstvenoto mi sakrovishte v tozi jivot.za vsichko ima vreme stiga chovek da umee kak da go izpolzva
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20 rate up comment 10 rate down comment
Елиша ( преди 11 години )
Аз си мисля абсолютно същото нещо, но ме гложди отвътре как биха изглеждали и какви таланти биха имали. Въпреки че само като се замисля да възпитавам някого ми става лошо и искам да избягам с писъци. Все пак само глупавите хора не си променят мнението, ще по живеем ще видим. Има и по-важни неща от това да имаш деца и да се закотвиш на едно място, без да свършиш нищо полезно цял живот - или поне нищо полезно за друг освен за тебе самия. Така че те разбирам и подкрепям . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 3 rate down comment
мама ( преди 11 години )
Според мен това си е просто неспособността на младия човек да поеме отговорност за едно такова събитие. Защото детето не е само раждане , хранене и обличане. То си е едно доста голяма отговорност - за възпитание, за изграждане на характер, на ценностна систиме и т.н. Има хора които мислят , че това е бреме, което не могат да насят на плещите си. Отделен е въпросът , че на повечето такива, им идва акъла, но доста късно. Но все пак всеки сам решава как да живее живота си, така че....след като не искаш - не раждай, никой не може да те накара , но да си стоиш пък сама като кутерица /след години, защото няма да си вечно млада/ми се вижда МНОГО СТРАШНО, АМА МНОГО....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30 rate up comment 5 rate down comment
Мара ( преди 11 години )
Познавах 3 такива-прокламиращи, че съзнателно са взели решение да нямат деца.Това се случваше във възрастовия диапазон20-30г.Когато мацките превалиха тази възраст тактично отбягваха въпроса-спряха да коментират.Къмто 40 и кусур и трите оползотвориха все пак една от последните си яйцеклетки.Към днешна дата са "млади" майки на прохождащи бебета, с прошарени коси.Иначе и те така говореха почти две десетилетия-как НЕ искат...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време