Майчинство

Да научим детето от малко на ред и чистота

24.04.2012г. / 14 35ч.
Аз жената
Да научим детето от малко на ред и чистота

Когато майката остане у дома, за да гледа детето, повечето хора мислят, че животът й е песен – игри, сън и ядене. Вярно е, но само за детето, защото освен да се грижи за него мама трябва да простре дрехите, да глади, да чисти, да подрежда и още какво ли не. Не е лесно, но ако детето ви вече е на 2-3 години, може да е истинска майчина отмяна.

Като го включвате в домакинската работа, ще започне по-рано да ви помага, а и ще се научи на ред и чистота. Най-важно е да не подхождате с големи очаквания. То няма само да прибере всичките си играчки от първи път. Затова кажете „Хайде, заедно да съберем частите на конструктора!“. Щом и мама участва е по-интересно. Може би в началото вие ще свършите по-голямата част от работата, но с времето то ще участва все по-активно. Тогава добавете нещо ново – назовавайте цвета на всяко кубче, за да стимулирате паметта на детето.

Определете граница на хаоса – детските играчки стоят в детската стая/ кът в шкафове и кутии. Ако „пътешестват“ из останалите стаи, после детето ви трябва да им помогне да се приберат в своята къща, където им е мястото. Така по-рядко ще се налага вие да събирате нещата му.

След като сте се нахранили, нека да ви помогне и да донесе мръсна (празна) чаша/ чиния до мивката.

Когато чистите с прахосмукачката или минавате пода с парцал, детето няма как да ви помогне, но пък можете да му дадете чист парцал или пък мокра кърпичка и с нея да почисти своето столче или пък нещо друго.

Ако ежедневно повтаряте едно и също действие, детето ви ще се научи как стават нещата и само ще иска да се изяви, защото знае, че да е подредено е по-хубаво и вие ще го похвалите за добре свършената работа.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време