Мода

С рокля в офиса?

11.05.2012г. / 09 58ч.
Вергиния Генова
С рокля в офиса?

Най-накрая преминахме в месеците без буквата „р“ и всички очакваме топло време. Мислим за почивка, за море, на никой не му се работи в жегите по обяд, но няма как. Затова ни остава удоволствието да се обличаме лятно. Ако не работим на място, където се изисква специално работно облекло като бели престилки, гащеризони или специална униформа, лятото е времето да изглеждаме по-шармантни и да си подобряваме настроението с цвят и ефирни материи.

Не ни трябва специално проучване на група руски или американски учени, за да направим заключението, че през лятото имаме повече желание за експерименти в облеклото, повече време и хъс да изглеждаме още по-красиви.

Дали и колегите ни обаче мислят така или тайно ни се подиграват? Някои са толкова нетактични, че директно могат да ви кажат, че тая къса пола не е за възрастта ви или че на работа не се идва с рокля с презрамки или че сме малко пълнички за тази туника.
Може би ще са прави. Но в край на сметка лятото е само няколко месеца – все някак ще преживеят, заедно с жегата и шарените ни роклички. Рокли на цветя, с волани, с паднали ръкави, къси, дълги. Голямо разнообразие, но къде да ги облечеш, ако не в офиса?

Реално погледнато по-голяма част от времето си го прекарваме в работа и ако трябва да се съобразяваме постоянно с каноните, то облеклото ни трябва да се състои само от черни костюми и едноцветни ризки и от време на време по някоя едноцветна рокля в неутрален цвят – скучно, скучно, но издържано по протокол.
Значи ако искаме да сме изрядни, единият вариант е да не даваме много пари за дрехи – по два три костюма на сезон и няколко блузи. Ако искаме луксозен костюм, той определено ще е и на висока цена – колкото 20-ина непретенциозни шарени роклички, но пък ще е марков и издържан по всички канони на офис облеклото.

Всъщност от това с каква рокличка сме облечени много зависи и каква роля са ни отредили да играем – дали е висша мениджърска и постоянно ще ни се налага да се срещаме с хора, които по дрехите посрещат и по ума изпращат, или пък по цял ден вдигаме един телефон или се оглеждаме само в монитора на компютъра. Ако е последното просто се чудя защо ни трябват 10 сантиметрови токчета и костюми, нещо доста по-семпло би свършило много по-добра работа.

В крайна сметка стига да не сме в конфликт на работното място можем да си ходим в какъвто стил ни харесва. А ако толкова стилът ни боде очите на другите и се стига до там, че да ни правят намеци и забележки – ето една съвсем лесна рецепта:
Купувате си един сив или черен скучен костюм с няколко цветни ризки и си го държите на закачалка в гардероба. Идвате си облечени както си искате, преобличате се и след като ви приключат работните ангажименти сте отново себе си.
А най-добре си намерете работа, в която да сте себе си през цялото време!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай