Здраве и красота

Химикалите в домакинството причиняват рак и безплодие

13.05.2012г. / 16 22ч.
Аз жената
Химикалите в домакинството причиняват рак и безплодие

Химикалите, които се съдържат в храните, лекарствата, пестицидите, домакинските препарати и козметиката са една от причините за зачестилите случаи на рак и безплодие. Те влияят негативно върху хормоналната обмяна. Диабетът, затлъстяването, проблемите в неврологичното развитие при хората и животните също са последици от широкото използване на химикалите. Данните са от мащабно изследване в научна публикация от последните десетилетия за веществата, влияещи върху хормоналната обмяна. Изследването е по поръчка на Европейската агенция по околната среда (ЕЕА).

През последните 10 години в ЕС са създадени процедури за оценка и изследване на химикалите за свойства, причиняващи смущения в хормоналния баланс. Този процес обаче все още е затруднен поради редица фактори, се казва в съобщението на EEA. Най-важният от тези фактори е, че ефектът на подобни химикали върху ранното развитие на мозъка, на метаболизма, на репродуктивната и имунната система често се проявява едва след години или дори десетилетия на контакт с причинителя.

Картината се усложнява и от факта, че смесването на различни вещества от този тип в организма може да причини ефект, въпреки че поотделно веществата не вредят. Затова за учените е трудно да идентифицират праговете, под които веществата не причиняват последствия, съобщава Dnevnik.bg.

Изследването посочва, че строгеноподобните химикали са доказан рисков фактор за рак на гърдата, ендометриоза и синдром на поликистозните яйчници при жените.

При децата химикалите, които използваме в бита си, водят до нарушения в развитието на нервната система като аутизъм, дефицит на вниманието и нарушена когнитивна функция. Наблюдава се тенденция към по-ранно начало на пубертета при момичетата, която може да е свързана с веществата, влияещи върху хормоналната обмяна.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай