Майчинство

Икономика на родителството

16.05.2012г. / 16 25ч.
Аз жената
Икономика на родителството

Колко губи икономиката ни от отглеждащите у дома децата си две-три години майки? Надявам се някой ден да получим цифри от НСИ. :)

Повечето семейства, които не са притиснати финансово, удължават майчинството до прием в детска градина. Институцията ясла има доста мрачна слава и много от родителите панически се опитват да я избегнат. Но в модерния и нормален западен свят не е точно така. Дали така са възпитани или просто защото им се осигурява качествена ясла – 2 какички се грижат за 4 бебета, както обясни брюкселски опит Меглена Кунева. Важното е, че модерната и образована западноевропейска майка има напълно ясен избор – майчинството или кариерата. Без да са нужни драматични компромиси като при нас.

Бързото връщане на работа освен че пести време, не позволява майките да се откъснат твърде много от работния процес, спецификата на работата, отношенията с колегите и новостите в индустрията.
Като говорим за икономически последици от родителството, основният за мен проблем са детските градини. Дори една майка да отдели 3 години от живота си в отглеждане на дете, защото може да си го позволи или не може да се довери на детските ясли стига до големият момент на „раздяла“. Но трудно може да планира това. Местата са ограничени (поне в София и Варна) и не се знае кога ще ти излезе късметът. :) Няма как да планираш нито предприемачество, нито как ще се развие кариерата с кандидатстване за работа и т. н. Чакаш да се случи и след това тепърва започваш да се връщаш на професионалната сцена.

Да имаш дете не е чак толкова непосилно финансово бреме. Липсата на инфраструктура улесняваща родителството обаче възпира много млади хора да имат деца в България. Липсва каквато и да е сигурност – система, на която може да се разчита. Да имаш дете значи да се отдадеш поне за 3 години само на него. Доста непрактично в днешния свят, при положение че жените не са нито по-необразовани, нито са по-малко продуктивни или по-некачествени служители. Но основно те плащат цената на родителството.

На този етап или трябва да има баби, или да печелиш достатъчно добре, за да си позволиш частни детски заведения. Другото е въпрос на късмет... а при отглеждане на дете не е добре да разчиташ на това.

По материали от блога на Денислав Георгиев

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай