Майчинство

Неудобните течове на кърма

21.05.2012г. / 09 14ч.
Аз жената
Неудобните течове на кърма

Непредвиденото изпускане на малко кърма прави петна по блузите, от които кърмещите майки се чувстват неудобно. Смята се, че до няколко седмици след раждането този вид течове на мляко от гърдите ще спрат, но в по-екстремни случаи до регулирането на производството на кърма може да мине и половин година.

Виновникът е хормонът окситоцин, който кара гърдите да изпуснат млякото. Окситоцинът и вероятността за теч се увеличават с наближаването на времето за кърмене, когато чуете бебе да плаче, дори и да не е вашето, ако гледате снимка на детето си, мислите за него, дори по време на секс, защото окситоцин се отделя при оргазъм.

На помощ идват памучните подложки за гърди, които се слагат между сутиена и зърната и попиват, каквото изтече. Носете в чантата си няколко за всеки случай. Сменяйте ги често, за да поддържате зърното чисто и да не се инфектира или разрани, ако стои на влага. Предпочитайте шарени блузи и вземайте по една допълнителна със себе си, защото така ще се чувствате спокойна, че ако се наложи, ще може да се преоблечете.
Най-важно от всичко е да не го приемате като по-голям проблем, отколкото е всъщност, защото притеснението от неудобството може да намали кърмата.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай