Семейство

Забавления за децата от Sofia Design Week

26.05.2012г. / 15 55ч.
Аз жената
Забавления за децата от Sofia Design Week

Тази година, 2012, Sofia Design Week ще е от 1 до 8 юни,като включва редица забавления за децата. Те ще могат да разгледат две експозиции „Когато порасна“ и „В услуга на въображението“. В първата във „Фабрика 126“ 12 български дизайнери ще представят различни интерпретации на детските си мечти за професия чрез илюстрации, графичен, продуктор и интериорен дизайн, придружени с две обяснения – общоприетото и такова, дадено от дете на възраст между 3 и 8 години. Част от инсталациите ще бъдат интерактивни и малките посетители ще могат да рисуват, подреждат и разместват части от тях.

Втората изложба е в Чешкия културен център и е посветена на чешкия илюстратор Иржи Трънка. Тя е по повод 100-годишнината от рождението на художника, наричан често „европейския Уолт Дисни“. В нея ще бъдат включени книги, приложна графика, рисунки, живопис, скулптура, куклени, театрални и филмови разработки на Трънка, като ще има и прожекции на анимационни филми.

Работилниците са всевъзможни, а изборът от дизайнерски занимания за малките творци е повече от богат.

На 2 и 3 юни в магазина в София на шведската марка „Икеа“ децата ще могат да рисуват върху текстил и да създадат своите малки шедьоври под ръководството на художничките-педагози Кристина Бъчварова и Анна Иванова. Освен това ще имат възможност да се развихрят и като художници върху скрин на марката. Участието е безплатно. Изисква се единствено предварително записване на мейл.

„Нарисувай ми мече“ е работилница, в която децата ще могат да рисуват и играят в компанията на мечето Барни.

Между 1 и 3 юни пространството „+ това“ ще е домакин на четири детски работилници, като едната е посветена на рисунките върху кексчета, другата – на изработването на захарни фигурки от тесто. Ще има и създаване на играчки от храна, както и изработка на играчки от естествени материали. На 6 юни по време на „Хартиен театър“ малчуганите ще правят и хартиени кукли и декори.

Във Vivacom Art Hall на 1 и 2 юни ще има атрактивна кулинарна работилница, наречена „Детска кухня с палачинки“, в която децата ще използват различни цветове с вкусове, използвайки техника, подобна на ситопечат, с която ще могат да печатат своите вкусни послания директно върху палачинките.

За децата между 10 и 13 г. е работилницата „От мишка герданче“ с рязане на кабели, чупене на клавиатури, лепене на дискове и дискети с цел да се изработят различни аксесоари от стар хардуер.

В чайната „Чай във фабриката“ през цялата седмица на фестивала ще има работилници всеки ден. Всички те ще бъдат свързани с темата „В контекст“, в която ще бъдат включени занимания с глина, изработване на свещи, чаена книжка и запознанство с джаз музиката, съобщава Dnevnik.bg.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай