Семейство

Какви летни опасности дебнат децата през ваканцията

21.06.2012г. / 14 36ч.
Мария Дуковска
Какви летни опасности дебнат децата през ваканцията

Лятната ваканция е най-очакваното събитие за децата през цялата година. Игри на село, плажуване и плуване на море или в басейн, безгрижни забавления по цял ден са мечтата на всяко хлапе.

Като отговорни родители обаче ние знаем, че децата ни ги дебнат множество опасности и рискове. Ето кои са най-честите заплахи за детското здраве през лятото и как да ги предпазите:

1. Дехидратация

Жегите са безмилостни, дори и към децата. Колкото и да са активни навън, те бързо могат да се обезводнят и да навредят на здравето си. Подсещайте ги непрекъснато да пият вода и ги наблюдавайте да пият поне по литър и половина на ден.

2. Топлинен удар

Изключително опасно може да е слънцето за децата. Слънчевият удар не е шега работа, затова избягвайте разходките и игрите навън между 12 и 16.30 часа. Най-добре е тогава да спят.

3. Безопасно плуване

Световната статистика показва, че около 170,000 деца и тийнейджъри умират от удавяне всяка година. Това число е потресаващо голямо и изисква вашето изключително внимание. Не пускайте детето в морето или басейн без възрастен човек, на когото вярвате. Най-добре вие или таткото го придружете в басейна.

4. Слънчеви изгаряния

Темата е повтаряна хиляди пъти, но факт е, че почти винаги се случва децата да изгорят поне един път. Отсега се запасете с хубава и качествена слънцезащитна козметика, която да не излиза от чантата ви. Винаги преди излизане нанесете крем, както на детето, така и на себе си. Нека се учи от вашия добър пример.

5. Ужилване от пчели

Това може да бъде много рисково за деца, алергични към ужилване. Жилото на пчелата трябва да бъде премахнато незабавно, преди детето да изпадне в шок.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай