Здраве и красота

Цигарите и жените

19.08.2005г. / 14 23ч.
Аз жената
Цигарите и жените

България е на трето място по тютюнопушене в света след Гърция и Япония. Редовните пушачи са 40.5% от населението, като 51.7% са мъже и 29.8% са жени /след 15 годишна възраст/. Тази статистика показва, че нарастването е предимно сред жените и особено младите жени до 35 годишна възраст.

Какви са най-честите заболявания при жените в следствие на пушенето? Специалистите са категорични.

На първо място това е ракът на белите дробове. От рак на белите дробове днес умират повече жени, отколкото от рак на гърдите или други. По данни на Американската здравна организация повече от 69 000 жени са умрели в следствие на рак на белите дробове през 2003 г. 80% от тях са пушачи, а останалите – пасивни пушачи. Първи признаци са постоянната кашлица, дрезгавост, болка в гърдите, хриптене, недостиг на въздух.

Други заболявания при жените, свързани с пушенето са проблеми със сърцето, сърдечен удар, хроничен бронхит, емфизем, различни ракови образувания на устата, отделителната система, остеопороза, безплодие, ранна менопауза, аборти, увреждания в плода или мъртвородени деца.

Говорейки за семейството трябва да се знае, че пушенето не засяга само пушача. То е вредно за всички в семейството и за бъдещото поколение като цяло. Пушещата жена многократно увеличава риска при бременност, свързан с аборт или увреждания в плода. Бебетата на майки пушачки или в семейство с пушачи са склонни към развитието на астма, проблеми с дишането, безсъние.

Кърмените бебета по принцип са по-здрави, но да се кърми бебе и да се пуши е двойно по-опасно за бебето. Веднъж вредата навлиза у бебето през млякото и втори път през въздуха, който то диша. Рискът от развитие на бронхит и пневмония е многократно увеличен.

Ако само съпругът в едно семейство пуши – резултатът не е по-различен. Статистиките казват, че повече жени умират като вторични пушачи, отколкото мъже. Пушещият баща също влияе не добре върху здравето на бебето и детето.

Повечето тийнейджъри и пушещи момичета смятат, че да пушиш е секси, модерно. Но всъщност пушенето има вторичен ефект – преждевременно състаряване на кожата и на тялото като цяло. Грозното пожълтяване на пръстите на ръцете на пушачите и техните зъби също не е толкова забавно. Проучванията сочат, че дъхът на пушачите е отблъскващ и неприемлив дори за техните партньори.

Организации против тютюнопушенето у нас:
Коалицията против тютюнопушенето
Фондация "Жени срещу тютюнопушенето"

Коментирай