Зелено

Как да пестим вода, когато поливаме цветята в жегите

02.07.2012г. / 20 02ч.
Надежда Маринова
Как да пестим вода, когато поливаме цветята в жегите

Как и кога да се поливат цветята през жегите, за да се пести вода?

Най-ефективното време за поливане на растенията през летните месеци е ранното утро – между 5 и 7 часа. Тогава температурата на въздуха и силата на вятъра са минимални, което съкращава чувствително изпарението на влагата и изключва образуването на гъбички. Когато няма възможност, трябва да се полива късно вечер – след 9-10 часа.

За да се пести вода:
1. Разрохкайте почвата около растението – така влагата се задържа по-дълго време, отколкото ако земята е твърда и плътна като кора.

2. Поливайте растенията под корена, вместо да пръскате с маркуча отгоре върху листата.

3. Забравете за лейката през лятото или свалете капачето с разпръсквателя. Така ще поливате близо до стъблото и корена и водата ще отиде там, където е най-нужна, а няма да се разтече около растението.

4. Окопайте недълбока яма с малък диаметър около корена на растенията в градината и поливайте в нея – така водата няма да се разлива. Когато влагата попие, покрийте ямата с прясно окосена трева или я засипете с рохка земя, за да се съхрани влагата по-дълго време.

3. Растенията в саксии и сандъчета трябва да се поливат 2 пъти дневно – рано сутрин и късно вечер. Поставете под саксиите подложки, пълни с вода, които макар и за кратко ще поддържат влагата на растенията през деня. Ако нямате възможност да поливате редовно растенията, преместете ги на сенчесто място.

Различните по състав почви задържат влагата различно. Лесен начин да проверите дали растението иска вода – вземете в шепата си малко почва и я разтрийте, ако частички от нея не полепват по кожата ви, значи е време за поливане.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай