Зелено

Не дали, а колко вредни са почистващите препарати с феноли?

03.07.2012г. / 19 15ч.
Снежана Проданова
Не дали, а колко вредни са почистващите препарати с феноли?

На етикетите на най-рекламираните и търсени почистващи препарати пише „антибактериален“. Какво всъщност означава това? Допълнителната съставка са фенолите (остатъчен продукт от суровия петрол), които заедно с антибактериалния ефект вредят на здравето ни.

Ако кожата ви е раздразнена или имате незначителен обрив, това не винаги е алергия.
Фенолите убиват бактериите, но унищожават клетъчната мембрана, включително и тази на кожата на ръцете ви.

Леката хронична кашлица или затрудненото дишане също често се приписват на алергиите, но в повечето случаи виновни са отново фенолите. Поемайки миризмата им, те смущават центъра на мозъка, отговорен за дишането и може да се стигне до различни дихателни затруднения.

От чернодробна и бъбречна недостатъчност сте застрашени само в случай, че препаратът попадне във вас.

Домашните любимци и децата са най-уязвими, понеже често играят по пода. Фенолите се изпаряват много по-бавно от водата. Това означава, че ако оставите кофата с препарата пълна или парцала напоен, до 48 часа те ще са високо токсични.

Според американско проучване, фенолите са канцерогенни, но още не може да се твърди със сигурност доколко точно са опасни за хората и животните.

Как можете да избегнете проблеми? На опаковката на почистващите препарати рядко са изредени всичките им съставки. Имайте предвид, че ако има вещество, което завършва на sol (лат.), то съдържа феноли. Фенолите се характеризират с неприятна сладникава миризма, лесна за долавяне.

Реално погледнато, фенолът е безопасен, когато е в производствено препоръчителни дози, но е лесно да се сгреши. Не мислете, че при по-голяма концентрация на разтвора, ще почистите по-успешно.

Частично може да се предпазите, ако чистите с ръкавици и проветрявате веднага след чистене.

Алтернативата на фенолосъдържащите почистващи препарати са тези с етикети „био“ или изпитаните бабини рецепти – оцет, сода, пясък и лимон.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай