Козметика и грим

Красива и здрава кожа – отговорът е във вашия хладилник

08.07.2012г. / 14 02ч.
Снежана Проданова
Красива и здрава кожа – отговорът е във вашия хладилник

Кожата ви може да бъде гладка и стегната и хидратиращите, подхранващи кремове не са единственият отговор. Храната и особено някои плодове и зеленчуци могат да придадат здравословен и красив блясък на кожата ви, без това да ви коства много пари.

Отворете хладилника си и открийте продуктите с витамин A. Това са мангото, морковите, тиквата, картофите, прасковите. Те са богати на бета каротини, които в организма се превръщат във витамин A. Той спомага за по-бързото заздравяване на кожата и възстановяването й от изгаряне. Без него тя би била суха и люспеста.

Портокалът, броколите, грейпфрутът, ягодите са много богати на витамин C – антиоксидант, който предпазва ДНК клетките като неутрализира свободните радикали и забавя стареенето. Витамин C участва в синтеза на колаген, който предпазва кожата от набръчкване.

Излагането на кожата на слънце предотвратява риска от рак, но пък така се ограничава и синтезът на витамин D. С прясното и киселото мляко ще компенсирате тази липса и ще си осигурите и по-здрави кости.

Витамин E, съдържащ се в бадемите, слънчогледовото семе и олио, лешниците, фъстъците, е антиоксидант, който предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, влияе позитивно на стареенето на кожата и не й позволява да бъде суха.

Пилешкото, говеждото и свинското месо са богати на цинк и протеини, които са ключов елемент за здравето ви. Цинкът спомага за зарастването на рани, а протеините са тези, без които кожата би била отпусната.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Гинка ( преди 11 години )
От редакцията:Така е то... трябва слънце, ама не много. Покрай промените в климата, нищо чудно да доживеем и времена, описани в научната фантастика, например "Голото слънце" на Азимов, или "Стоманените пещери".Имах предвид смисъла на изречението.Чела съм,че синтеза на този витамин се случва при излагане на кожата на слънце, а за риска от рак е обратно. Пазим се от ултравиолетовите лъчи, за да намалим риска от рак на кожата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Гинка ( преди 11 години )
От редакцията:Благодарим, трябва да е "на витамин D". Поправихме го.Изречението :"Излагането на кожата на слънце предотвратява риска от рак, но пък така се ограничава и синтезът от витамин D." звучи много компетентно, но вярно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар