Майчинство

Как да избегнете ревността на по-големите деца към новороденото

12.07.2012г. / 16 09ч.
Мария Дуковска
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Прибирате се вкъщи от болницата с вашето бебче и наместо еуфория, заварвате тъга и агресия в по-големите деца. Не само, защото сте липсвали няколко дни, но и защото фокусът е вече върху друго малко човече.

Ситуацията е изключително деликатна и изисква да внимавате с всеки свой жест и дума, тъй като децата могат да ги разтълкуват по някакъв свой начин.

Ето няколко прости действия, които ще ви помогнат да избегнете или да компенсирате ревността, която изпитват по-големите деца към новороденото си братче или сестриче:

Оставяйте си време за занимания с баткото или каката

Колкото и да сте завладени от емоцията около бебчето, не пропускайте да отделите време и на другото дете. Ако то усети, че за него никога няма време, и то специално от вас, ще се озлоби и ще насочи агресията именно към бебето.

Подчертавайте колко много ви помага вкъщи

При всеки удобен случай, нека не е хвалене за щяло и нещяло обаче, подчертавайте помощта на баткото/каката в отглеждането на новороденото. Нека се усети полезно и значимо във вашите очи.

Говорете с него

Особено, ако детето е малко, между 2 и 6 години, трябва непрекъснато да му обяснявате защо е необходимо да сте винаги около бебето. Пояснявайте му какви са нуждите на новороденото и му припомнете как е бил той/тя като бебе. Децата обожават да слушат спомени и истории на родителите от тяхното детство.

Намирайте му задачки

Възлагайте му задачи, с които хем ще ви помогне наистина, хем ще се чувства полезно. Да събере дрехите от простора или да ги сгъне, да си подреди играчките, да си прибере дрешките в шкафа, да ви донесе биберон или шише, задачите могат да са много.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай