Майчинство

Идеалната разлика между първото и второто дете е 4 години

09.08.2012г. / 13 26ч.
Надежда Маринова
Идеалната разлика между първото и второто дете е 4 години

Идеалната разлика между децата в семейството е 4 години по много причини:

1. На 4-годишна възраст детето вече не е така зависимо от родителите си и е получил е своята порция  „бебешка любов”.

2. У него вече се появява необходимостта от общуване с връстници, което родителите му осигуряват чрез гости у дома, игра в група на детската площадка или посещаване на детска градина.

3.  4-годишният малчуган вече може да разбере, че по-малкият брат или сестра не са му конкуренция, а са още един член на семейството. Затова е вероятността да се появи ревност е по-малка.

4. Баткото/каката с удоволствие се включват в игрите с малкото бебе, защото те самите още обичат много да играят. Внимавайте по-голямото дете да не дава неподходящи играчки на бебето, за да не възникнат травми.

5. Дрехите и играчките лесно влизат във втора употреба – за 4 години дрехите не са се развалили от стоене, нито са излезли от модата, а моделите на играчките също са актулни – анимационните герои и куклите не са се сменили, така че родителите може да ползват всичко останало от голямото дете.

Разбира се, всичко зависи от начина, по който родителите ще възпитават децата си. Най-важното е да не допускат:
-  голямото дете да стане детегледачка;
- да прехвърлят цялата си обич и внимание върху бебето, оставяйки 4-годишното дете в емоционален недоимък.

Това ще нанесе психологически травми за цял живот и дори в бъдеще може да се развие не само в ревност, но и в по-силни чувства на неприязън към по-малкия брат/сестра.

Снимка: Reuters

Прочетете още:


 

Коментирай