Зелено

Туризмът гълта на един залък дивите места в България

16.08.2012г. / 08 47ч.
Ивет Лолова
Туризмът гълта на един залък дивите места в България

Мнозина обичат туризма из дивите места, но споделяйки красотата, които са видели, потокът от туристи бързо се насочва натам и с бързи крачки цивилизацията поглъща и "очовечава" тези оазиси. Има дори такъв виц: "Крушунските водопади са божестевно красиви! Пу, да не им мине "СПА център" път!".

Ето какво сподели по този въпрос поетът Виктор Самуилов, редактор на книгата "Пътеводител на дивите места" с автори Оля Стоянова и Живко Джаков, издание на "Жанет 45".

"Тази тема е подобна на актуалния спор за горите и строежите в планината, за опазването на природата. Трябва да се намери балансът, защото не можеш да спреш развитието на живота, стремежът на хората и същевременно да не осъзнаваш, че ти поразяваш света и го правиш още по-необитаем и неудобен за живот.

Има хора, които обичат да летуват на диви места, сред чиста природа: да може да откъснат цвете, да гребнат шепа вода от изворче. Има и други хора, които обичат да им сервират водата в бутилка, басейнът да е на две крачки, асансорът да ги свали до него – всичко да им бъде луксозно поднесено – животът all inclusive.

Книгата на Оля Стоянова и на Живко Джаков „Пътеводител на дивите места” е част от този парадокс. Много се радвам, че ме поканиха за редактор на книгата. Оказва се, че много хора копнеят за такива диви места. Но оповестявайки тези места, увеличаваме наплива към тях и те вече престават да бъдат диви. Надявам се, че книгата ще провокира хората да открият други, свои диви места... и така до следващата книга.

Самата Оля в процеса на правене на книгата се лиши от няколко обекта. Например аз случайно бях ходил в Добърско – прекрасно мяст! Но то вече не е диво, наводнено е от туристи, атакувано е от безброй автобуси с чужденци. Спомням си от младостта си Банско – толкова малко и чаровно градче. Сега Банско е бизнес.

Има още неоткрити места, но хората вече се въздържат да ги споделят публично, за да не ги омъсрят, за да може догодина пак да отидат там. Тайно информацията се прехвърля от приятел на приятел. Дали ще свършат тези места?! Не знам."

Снимка: Old Marti

Прочетете още:



 

Коментирай