За дома

Отново уютен дом без голям ремонт

31.08.2012г. / 14 53ч.
Снежана Проданова
Отново уютен дом без голям ремонт

Човек е у дома си там, където се чувства най-добре. Може би от години живеете в същия апартамент, същите стаи, същите мебели, през година-две се появява нещо ново, което скоро се слива с обзавеждането и се забравя. Стаите на вече не толкова малките ви деца са пълни със стари играчки и книжки.

Явно е дошъл моментът за малко разчистване и освежаване на къщата!

Направете си план

Изберете какъв стил искате да внесете у дома. Не се впускайте в безразборна работа и не разчитайте на спонтанните си решения. Трябва да имате ясна представа от къде ще започнете и къде ще свършите. Бъдете решителни и смели, когато трябва да изхвърлите стари вещи. Вярно, когато ги откриете, ще нахлуят много спомени, но замислете се колко прах събират и колко често ги ползвате.

Поиграйте си с четката

Пребоядисайте стените. Ако имате въображение, но не сте твърде екстравагантни личности, откажете се от яркожълти стени, а ги оставете бели и за сметка на това апликирайте различни щампи. Използвайте стари дискове, прожектирайте някакъв детайл и го очертайте. Дори децата могат да помогнат.

Създайте уют

След като сте създали малко свободно пространство, обърнете внимание на възглавниците, на покривката, пердетата, килима, завивките, хавлиите. Цветът, платът и материята като цяло имат голямо значение за създаването на приятна атмосфера и уют. Още една-две възглавници на дивана или пък закачена драперия до или на прозореца са възможности, които си струва да бъдат обмислени. Придържайте се към естетиката, не претрупвайте стаята.

Добавете последния щрих

Дръжките на чекмеджетата, бравите, рамките на снимките, вазите – това са лесно заменими детайли. Ако изберете новите с вкус и ги комбинирате успешно, можете да създадете особена атмосфера, в която ежедневното пребиваване ще бъде като малко преживяване. Поне докато не стигнете отново до ремонта.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай