Здраве и красота

Критическата възраст при младите жени

10.09.2012г. / 13 34ч.
Снежана Проданова
Критическата възраст при младите жени

Вследствие на здравословни и емоционални промени, настъпващи по време на и след менопаузата, всяка жена навлиза в т. нар. „критическа възраст“. В този период от живота си ставаме по-чувствителни, по-раздразнителни – като цяло сетивата ни се изострят.

Някои жени обаче усещат неуравновесеност и безпокойство в по-ранен етап от живота си. Става въпрос за прехода между 20-те и 30-те и успокоението тук е, че всичко се дължи единствено на психологическия фактор. Влиянието на средата, трудностите, през които преминава един млад човек, отделянето от семейството, началото на собствен личен живот, съсредоточаването върху кариерата... Всичко това може да доведе дори един ментално стабилен човек до емоционална криза.

Младата самостоятелна жена е нормално да изпита съмнения за правилността на изборите си. Верен път ли е поела в живота си? Прави ли това, което иска и може най-добре? Ако реалността се различава от очакванията й, разочарованието в известна степен е неизбежно. В такъв момент можем да се направим на психолози и сами да стигнем до разрешаването на проблемите си. Ето как:

На първо място е важно да си създадете обективен, реален поглед върху ситуацията. Наистина ли е толкова трагична, колкото ви се струва? Вярно, може би не сте там, където сте очаквали, и не правите това, което сте искали 5-10 години по-рано, но не това е важното. Трябва да се съсредоточите върху „тук“ и „сега“ и да извлечете максимално ползата от настоящето. Освен това, със сигурност не ви очаква лесен път оттук нататък, затова е добре да се подготвите за по-сериозни ситуации.

Изясняване на приоритетите – създайте си списък с важните за вас неща и открийте тези, които са постоянно в съзнанието ви, но не ви помагат по никакъв начин. Разбийте целите си на по-малки и се съсредоточете върху тяхното изпълнение – „капка по капка – вир става“ – по същия начин „стъпка по стъпка“ ще изминете пътя до успеха.

Научете се да рискувате. Ако залагате винаги на сигурното, няма да имате силно развитие в която и да е област. Освен това, не може вечно да се учите от грешките на останалите. Личният опит ще ви изведе на съвсем различно житейско ниво и ще помогне за превръщането ви в съзнателен пораснал човек.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай