Здраве и красота

Изгаряне на калории с пудовки и кикбокс движения

13.09.2012г. / 19 19ч.
Снежана Проданова
Изгаряне на калории с пудовки и кикбокс движения

Когато чуят за елементи от кикбокс, карате, айкидо или други бойни изкуства във фитнес режима си, повечето дами се смущават. Причината е разпространеното схващане, че чрез тях се оформят единствено мускули, а не се изгарят мазнини. Истината е, че няма риск да развиете едри крака, в случай, че правите леки, но ефективни упражнения редовно.

Люлеенето на пудовки за 20 минути е също толкова ефективно, колкото пробегът на 1 километър за 5 минути или изкачването на хълм със ски.

Осигурете си пудовки с тежина между 5 и 10 кг. Преди да започнете серията загрейте за 5 минути със скачане на въже или лек крос. Започнете с първия комплекс от 3 упражнения, като изпълнявате всяко от тях по 1 мин. Поемете си въздух отново за една минута и продължете по същия начин с другите два комплекса.

1 комплекс:

Стъпете стабилно на двата си крака и повдигнете пудовката на нивото на гърдите си. Изнесете лявото коляно нагоре и надясно, а трупа извийте в противоположна посока, така че десния лакът да се приближи максимално към коляното. Върнете в изходна позиция и повторете с другия крак.

Застанете на пръсти и приклекнете така, че бедрата ви да са успоредни с пода. Дръжте пудовката с тежестта нагоре. Изправяйки се, изнесете ръце над главата си и пренесете пудовката зад нея. Върнете се в изходно положение по обратен път.

Изнесете десния крак назад така, че двете колена да са присвити под прав ъгъл. Дръжте пудовката пред гърдите си. Изправете се на левия си крак с тласък и ритнете пред себе си с десния. Връщайки десния назад, не докосвайте пода. Продължете 30 секунди и след това сменете краката.

2 комплекс:

Застанете в лек разкрач и приклекнете. Дръжте пудовката пред себе си. Изправяйки се, издигнете ръце над главата си, а десния крак изнесете назад и наляво и приклекнете отново. Върнете се в основно положение по обратния път и сменете краката. Изпълнявайте упражнението една минута, редувайки краката.

Застанете в лек разкрач, пръстите да сочат навън. Дръжте пудовките пред гърдите си. Отлепете дясната пета от пода, клекнете и се изправете. Аналогично повторете с отлепяне на лявата пета.

Това упражнение прилича на третото от първия комплекс. Вместо да ритате във въздуха обаче изнасяте дясното коляно нагоре и после целия крак изправен назад, докато не стане успореден с пода. Тялото също трябва да се наведе напред. Върнете по обратен път и сменете краката.

3 комплекс:

Поставете пудовката на земята и поставете върху нея дясната си ръка. Застанете на крака и ръце с почти изправено тяло. Повдигнете левия крак от земята, прекарайте го под тялото си в дясна посока и го изправете. Върнете в изходно положение и повтаряйте 30 секунди. Поставете другата ръка на пудовката и довършете упражнението с противоположния крак.

Седнете на пода с присвити под прав ъгъл крака. Пудовката да е пред гърдите ви. Полегнете назад и повдигнете таза, като през това време прекарате пудовката над главата си с изправени ръце и я опрете в земята. Върнете в изходно положение и повтаряйте в продължение на една минута.

От изправено положение и с пудовка пред гърдите стъпете с десния крак назад и наляво, после се изправете и стъпете надясно, за да се засилите за широк кръг с изправен десен крак отляво надясно. Ако сте достатъчно добре разгрени и гъвкави можете да изпънете крака до шпагат във въздуха без проблем. Върнете в изходно положение и повторете с противоположния крак.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай