Козметика и грим

Последна мода в грижата за косата – co-washing

14.09.2012г. / 12 05ч.
Надежда Маринова
Последна мода в грижата за косата – co-washing

Можем да измием косата си без шампоан – последната мода в грижата за косата се нарича co-washing, съкратено от conditioner washing – или миене с балсам.

Резултатите са чудесни, ако се доверим на опита на афроамериканките. Техните гъсти и къдрави коси създават много грижи, затова те използват различни омекотители, масла и балсами и така си правят чудесни прически.

Шампоаните съдържат силни химически съставки, които са агресивни към косъма. Разрушавайки кутикулата му, те свалят замърсяването, но едновременно с това отмиват и полезните вещества, които осигуряват влагата на косъма. Косата става суха и дори се наелектризира и задължително след това трябва да използваме друг продукт за омекотяване. Ако заменим шампоана с балсам, косата ще бъде достатъчно добре измита.

Процедурата е следната:

1. Обилно намокрете косата с вода.
2. Нанесете достатъчно количество балсам на корените.
3. Нежно масажирайте косата няколко минути, като разнесете балсама по цялата й дължина.
4. Масажът трябва да продължи по-дълго време – около 5 минути, за да се получи пяна.
5. Изплакнете, но не изцяло – не е нужно да усетите скърцането й между пръстите си. Добре е малко количество балсам да остане върху косата.

Подходящи са балсамите без силикон или негови производни вещества.

След редовна употреба на балсам вместо шампоан косата ще възвърне блясъка и жизнеността си, ще се регулира мастната секреция.

Co-washing набира скорост и вече има компании, които пуснаха на пазара специални „измиващи балсами“.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време