Мода

Годежен пръстен – диамант или цирконий?

02.10.2012г. / 14 46ч.
Вергиния Генова
Годежен пръстен – диамант или цирконий?

Времената се менят, жените се еманципират, но добрите стари традиции остават. Една от тях е мъжът да подари на жената годежен пръстен.

Коя дама би се отказала? Всяка би се зарадвала на пръстен и дори би имала конкретни предложения какъв да е той.

Дори да е изненада, факт е, че мъжът, който толкова много иска да ви зарадва ще иска и да харесате подаръка. Той може да подпитва какъв пръстен бихте искали да носите или заедно уж случайно да минавате и да разглеждате витрините на златарските ателиета.

Тогава е моментът невинно да му подскажете – като открито кажете какво ви харесва и какво не. Така ще ограничите избора му до правилния.

Класическите годежни пръстени са от жълто злато, бяло злато или платина. С цирконий или с диамант.

Ако много сте си мечтали за диамант, сега е моментът да си пожелаете, дори едно съвсем, съвсем мъничко диамантче.

Традиционно годежните пръстени са с един голям диамант в средата. Вие може да прецените, че искате няколко малки камъка или един голям и кръг от малки камъчета около него.

Четирите основни фактора, от които трябва да се водите при избора на диамант са: чистотата, теглото, цвета, формата и обработката. Трябва да е съчетание от всички тях, за да е наистина качествен. Имайте предвид, че големият диамант невинаги означава качествен диамант. Може да е голям, но да не е достатъчно чист.

Цветът на диаманта също е много важен. Колкото по-безцветен е диамантът, толкова е по-ценен. Диамантите варират в голяма цветова гама – от напълно безцветни, до бледожълти, лимоненожълти и кафяви.
А за любителките на пъстротата вече има и изкуствено оцветени диаманти във всички цветове на дъгата – сини за синеоките, зелени за зеленооките, розови за романтичните, лилави...

При диамантите всичко е класифицирано, и чистотата и цветът. С най-различни букви и символи, направо да те замаят. Но все пак, ако сте решили да имате качествен диамант трябва да ги изучите и да откриете наистина чист диамант. За цвета трябва да гледате буквата да е D – това са безцветните и най-скъпи диаманти.

Чистотата на диаманта пък показва какви примеси и колко има. Ако сте перфекционистка и държите винаги да имате най-доброто – то трябва да знаете, че най-чистите диаманти са обозначени с буквата F.
Колкото по-чисти са диамантите и с по-малко дефекти, толкова са по-блестящи и толкова по-добре отразяват светлината.

А когато има по-видими дефекти, то те представляват някакви отлагания на минерали в диаманта, малки пукнатини или петънца. Освен чистотата и цвета, много важно е и каква ще е формата на диаманта. Тук вече може да сбъднете мечтата си и да си пожелаете мечтаната форма.

Колкото и да е ценен диамантът и скъп пръстенът, важното е да е подарен с много любов. И любовта ви да е здрава и искряща като диаманта. Любовта да бъде ценна за вас и пазена като съкровище. Да полагате за нея грижи всеки ден и да й се радвате.

И по-прекрасно е да сте с мечтания човек за ръка, отколкото с мечтания пръстен на ръка, нали? Така че годежния пръстен не би трябвало да е най-важното при избора на бъдещ съпруг, но все пак един диамант в повече никога не е излишен!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай