Майчинство

Прощъпулката - какво да наредим

25.11.2005г. / 04 02ч.
Аз жената
Прощъпулката - какво да наредим

Всяка майка иска в името на доброто на своето дете да не пропусне нито един от ритуалите или важните моменти. Това важи особено за първите месеци и години – трепетите тогава са наистина големи. Прощъпулката – честването на първите стъпки на малкото човече – е един от важните ритуали, които трябва да се спазват.

По традиция се прави погача, тя се търкулва по посока на маса или място, на което са наредени предмети, гостите насърчават детето да я последва, а малкото, объркано от суматохата, трябва да избере някой от тях.

Кой именно ще предпочете? – въпрос на ситуация. По-труден е въпросът, който майката трябва да реши в подготовката на събитието – кои да са предметите, които да нареди и какъв смисъл ще е вложен във всеки от тях. Ето малко подсказки по въпроса:
– черпак, лъжица – готвач
– книга – писател, учител
– саксия, цветарски инструмент – цветар, агроном
– конци – шивач
– мишка – компютърен специалист
– бинт, кутийка от лекарство – лекар, фармацевт
– гребен, четка – фризьор
– топка – спортист, футболист
– количка – шофьор (с вариации кораб, самолет, съответно капитан, пилот)
– линийка, молив – инженер
– четка, бои – художник
– глобус – пътешественик
– речник – преводач
– фотоапарат, кутийка от лента – фотограф
– отвертка, клещи – майстор

Колко да са предметите също е важно. Не бива да са твърде малко, за да не се ограничи изборът на малкото. От друга страна ако са много чуденето може да е дълго. Оптимално е да са между 10 и 15 и е добре да няма много познати и любими на детето предмети, тъй като това до голяма степен ще предопредели избора му.
Обикновено ако родителите имат специфична професия добавят нещо от нея и имат силно желание детето да хване именно този предмет. Но каквото и да вземе детето, помнете, че всичко е игра, традиция, а от вас зависи да го направите човек, за да може то, когато дойде време, да направи своя реален и сполучлив избор! Успех!

Още по темата прочетете тук

Коментирай