Майчинство

Как да научим детето да пази книгите?

27.05.2006г. / 11 18ч.
Вергиния Генова
Как да научим детето да пази книгите?

Най-сигурният начин да научим децата си да пазят книгите е като ги пазим самите ние. Малко е трудно, ако до този момент не сме изградили тези навици, но можем да започнем наново заедно с нашите деца. Можем да се стараем да не захвърляме книгите или да ги оставяме обърнати и разтворени – това е най-сигурния начин по-некачествено направените книги, които не са шити, а са лепени да се разхвърчат на самостоятелни листи. Колкото и да е добро четивото, доста трудно ще възвърнем облика му на книга и ще можем да го използваме по предназначение.

Мисля, че възпитанието в любов към книгите може да започне още когато детето е съвсем малко. За него светът е нов и интересен и съответно книгите в семейната библиотека са разни шумящи неща, които могат да се вадят и нареждат, могат да се разгръщат и носят насам натам. Могат и да се късат и да се мачкат, но щом мама и татко не правят така, може би книгите имат някакво друго тайно предназначение. “Какво е то? – това е което трябва да открием.” Постепенно децата разбират, че не е добре да се драска в книгите или да се пипат с мръсни ръце. Но вярвам, че този процес на проучване трябва да е ненатрапчив. Ако не искате да се случи нещо, с ценните, скъпи и любими книги, сложете на най-долният ред такива, които може да прежалите. И известно време наблюдавайте и участвайте в разгръщането на книгите – децата копират от големите. Когато видят точно как мама разлиства книгата, следващият път ще се постараят да приличат на нея. Колкото по-естествено е отношението на родителите към книгата, толкова тя става по-нормална и позната вещ. Ако то наблюдава небрежно отношение към книгата от страна на неговите родители, то най-вероятно няма да има голямо уважение към нея. Така че всичко зависи от големите. Ако те вечер обичат да четат книги, то най-вероятно и детето им ще обича; ако предпочитат сериали, то и детето бързо ще научи имената на всички филмови герои. Когато подаряваме на детето книжка, добре е тя да бъде съобразена с възрастта му. Ако примерно на 1-2 годишно дете предложим луксозна книга с тънки листа и постоянно му викаме да внимава, може би ще свързва допира му до книгата с нещо, за което му се карат и ще предпочита да я избягва. Затова мисля, че свободата в общуването с каквото и да е, в случая с книгата е най-добрия начин да се предизвика интерес. Разбира се има различни деца, с различен темперамент, с различни интереси. Всяко дете се развива със свой темп и родителите трябва да се съобразяват с това. Да не го притискат да чете, преди то да е готово за това. Да не го насилват да разглеждат книжки, когато то иска да играе с колички, а да направят така, че детето само да пожелае да бъде сред книжки и да се забавлява с тях. Затова може би има колкото родители и деца, толкова различни начини.

Ако желаете, включете се с вашите съвети, със случки от вашето ежедневие и това на вашите деца. Ще бъде интересно да разкажете как вашето дете се е научило да чете. Коя е любимата му книжка? И какви интересни преживявания ви се случват при общуването с детските книжки.

Коментирай