Писна ми

На борба с хепатита II

20.09.2006г. / 14 51ч.
Аз жената
На борба с хепатита II

На първата работна среща между Национално сдружение за борба с хепатита “Хепасист”, експерти хепатолози и представители на НЗОК бяха обсъдени проблемите на болните от хроничен хепатит. НЗОК пое следните ангажименти:

Да се положат усилия до края на 2006 г. да започне лечението на 50 пациенти с хепатит C, които са в листата на чакащите, като първите 27 пациента да бъдат включени с решение на УС на 02.10.2006 г.

Да се обсъдят юридически варианти за отварянето на приема на документи на болните от хроничен хепатит, за да бъдат защитени конституционните им права на лечение. Участниците в срещата се обединиха около становището, че това е единственият начин НЗОК да разполага с пълна информация за броя на нуждаещите се болни, за да може да планира правилно бюджета си.

Да се изгради система, в сътрудничество с “Хепасист”, която да осигури прозрачност на листата на чакащите, упражняване на обществен контрол и да дава възможност на пациентите да проследяват непрекъснато поредния си номер в листата.

Да се организират ежемесечни срещи на “Хепасист” с представители на НЗОК за обсъждане на текущи проблеми, свързани с лечението на болните от хроничен хепатит.

Преди 02.10.2006 г. да се проведе среща на експерти хепатолози, представители на НЗОК и на “Хепасист”, на която да се обсъдят възможностите за осигуряване на пълната гама от съвременни медикаменти за лечение на хронични вирусни хепатити.

“Хепасист” се надява, че това ще е първата от множество бъдещи срещи с НЗОК с основна цел защита правото на лечение на здравно осигурените пациенти.

На борба с хепатита

Коментирай
Свободно време