Семейство

Как да отпразнуваме годишнината на баба или дядо

20.11.2006г. / 09 16ч.
Вергиния Генова
Как да отпразнуваме годишнината на баба или дядо

Лесно е да организираме атрактивно детско парти, но ако трябва да подготвим годишнина на баба или дядо, започва едно мислене и едно суетене, прехвърляне на топката кой да избере и надпише картичката, кой да купи подаръка. Това е тест доколко познаваме по-възрастните си роднини, доколко ги уважаваме и знаем ли как да ги зарадваме. Разбира се всичко зависи от това какви хора са те, какво харесват и не на последно място доколко са здрави и колко голямо е нашето семейство.

Ако баба или дядо живеят сами на село, не мислете, че ще ги зарадвате ако им изпратите скъп, дори и необходим подарък. Ще са благодарни да, но може и да се почувстват като непотребна вещ. Ако желаете наистина очите им да засветят, но от радостни сълзи, постарайте се да съберете цялата фамилия, всичките им деца и внуци и отидете на гости.

Хубаво е в България най-накрая да променим тертипа на празнуване – да не трябва рожденикът да организира всичко сам, да готви, украсява, посреща и изпраща гостите, а неговите близки или приятели да свършат всичко това, карайки го да се почувства наистина уважаван и ценен от тях. Особено важно е да го имаме в предвид, ако искаме да зарадваме по-възрастните си роднини.

Ако имате възможност и знаете, че рожденикът ще се чувства добре, резервирайте маса в ресторант. Ако сте сигурни, че предпочита домашните събирания, пригответе празнична вечеря у дома. Дори да не живеете на едно място с юбиляра, може да се уговорите всеки да приготви по нещо вкусно. Задължително е да има голяма и вкусна торта.

А какво да им подарите? Най-добре: уважение, внимание, любов. О, забравих, че такива неща не се продават по магазините, иначе някои хора доста добре биха се справяли в подобни положения. За това няма рецепта, но вижте нещо, което ще въплътява именно горе изброените неща. Може да е маслена картина на любим художник, топъл пуловер, или нещо свързано с любимото хоби. Да не говорим, че много хора биха се зарадвали дори на чифт термо чорапи или апарат за кръвно налягане. Защото за повечето възрастни хора не е толкова важно какво точно ще получат като подарък от вас, колкото дали е поднесено с внимание и грижа към тях.

Ако баба или дядо имат внуци, защо не помолите децата да нарисуват картички, да направят по една рамка и да поставят в нея своя снимка, да изработят нещо специално за баба или дядо, да приготвят рецитал с песни и стихове. Една от най-големите радости за възрастните хора е да видят своите наследници усмихнати, задружни и успяващи.

Коментирай