Майчинство

Стресът като причина за безплодието

30.11.2006г. / 18 59ч.
Аз жената
Стресът като причина за безплодието

77% от жените, участвали в анкетата на САБГАЛ "Д-р Щерев" през "Месеца за профилактика на безплодието" определят стреса като основен фактор, който води до стерилитет. Според специалистите от клиниката обаче стресът е на последно място сред причините за безплодието. Основният фактор е липсата на профилактика и навременно лечение. Това стана ясно днес на пресконференцията по повод закриването на месеца за борба срещу стерилитета. Въпреки формалното закриване на кампанията, безплатните профилактични прегледи в Клиника Щерев ще продължават, като дните ще бъдат обявени на сайта www.ivf-bg.com.

Като основен проблем при лечението анкетираните са посочили финансовия аспект. Лечението се оказва сравнително недостъпно за по-голямата част от пациентите, но само 10% от тях разчитат на помощ от Здравната каса.

Положителна тенденция очертават данните от изследването по отношение нагласите на обществеността спрямо проблема. При откриване на проблем със забременяването партньорите на 89% от жените също са се подложили на изследвания, което сигнализира за постепенно преодоляване на предразсъдъците. Според статистика на Световната здравна организация 40% от проблемите с безплодието се дължат на мъжа, също толкова на жената, а при 20% причините са комбинирани.

Въпреки това 23% от анкетираните жени със стерилитет споделят, че са получавали подигравки и упреци от роднини. "Повечето пациенти се страхуват да споделят проблема, тази тема все още е табу за голяма част от обществото", твърди д-р Даниела Савова, акушер гинеколог в САГБАЛ "Д-р Щерев".

С идеята, че за този проблем трябва да се говори, клиниката инициира конкурс "Има надежда", с широка медийна подкрепа, включително и от Az-Jenata.bg. Своите драматични и искрени истории споделиха 9 жени, които запазват анонимността си с псевдоним. 3 от тях журито избра като победителки и те получиха подаръци от "Авенди".

Ето и самите истории, победителки в конкурса "Има надежда":

1 място – Историята на Мари

2 място – Историята на Соня

3 място – Историята на Ема

Коментирай
Здраве и красота