Цветя

Пустинна роза – екзотичната красота

09.10.2007г. / 10 49ч.
Аз жената
Пустинна роза – екзотичната красота

Пустинната роза “Адониум” произхожда от Арабския полуостров, Северна и Източна Африка.
Тя е от рода на сукулентите – образува т. нар. каудекс – удебеление при корена, има месест ствол и къси стъбла.
Удивително красиво, бавно растящо храстче, приличащо на бонсай с височина до 40 см. В природата достига до 1, 5 – 2 м.
Съществуват голямо разнообразие от видове на пустинната роза, различаващи се по формата и окраската на листата, а цветовете варират от бяло, розово, червено до тъмночервено.
Най-често се срещат растения с тъмнозелени, месести, блестящи листа, които са леко заострени в края и сякаш покрити с гланц. Има и видове с пъстри листа.
При подходящи условия пустинната роза цъфти обилно от пролетта до есента с разнообразни цветове, които достигат от 3 до 12 см в диаметър.

Лесно за отглеждане растение. Като цвете от полупустините и пустинни райони предпочита ярка светлина, много добре се развива на силно слънце. Може да се отглежда на открито през лятото.
Предпочитани температури през лятото са от 22 до 35 градуса. При температура между 16 и 20 градуса растежът се забавя, някои от листата могат да пожълтеят и да опадат. При температура под 16 градуса пустинната роза е в период на покой и тогава поливането почти се прекратява. Нуждае се от сух въздух, при висока влажност може да се появи гниене. Затова не се пръска с вода. Полива се оскъдно и рядко, с топла, престояла вода, при напълно изсъхване на почвата. Пресажда се при необходимост през около 2-3 години в пръст, подобна на тази за кактуси с добър дренажен слой.

Размножава се трудно, най-вече със семена и резници, насадени в песъчлива почва.

Със своята нестандартна красота, обилен цъфтеж и непретенциозност, пустинната роза е фаворитка за любителите на екзотиката.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
питащ ( преди 11 години )
Здравейте, трябват ми снимки на това красиво цвете за презентация - searcher1***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар