Здраве и красота

Бавното хранене – добро начало за бързо отслабване

12.01.2009г. / 10 01ч.
Вергиния Генова
Бавното хранене – добро начало за бързо отслабване

Какво да ядем и по колко, какво да не ядем... тези въпроси постоянно терзаят жените.

Постоянно търсим по-ефикасни и по-бързо действащи диети. Проучваме състава на всяка храна. Търсим по-здравословни, но все нещо ни убягва.

Затова е добре да си припомняме основните правила за хранене, дори да си ги лепнем на хладилника и да си ги напомняме ежедневно.

1. Ако се храним бавно, вероятността да напълнеем е по-малка. Колкото по-бавно се храним, толкова по-бързо се засищаме и поглъщаме по-малко калории. Учените са установили, че на мозъка му трябват около 15-20 минути, за да разбере, че тялото се е нахранило и можем да спрем да ядем.

2. Да се наслаждаваме на храната. Колкото по-бавно я поглъщаме, толкова повече ще усещаме нейния вкус и ще извличаме по-голямо удоволствие.

3. Колкото по-бавно се храним, толкова по-добре сдъвкваме храната и с това помагаме на работата на стомаха. Процесът на храносмилане изисква много енергия и колкото по-смляна е храната, толкова по-малко енергия отива за този процес. Следователно с по-малко храна можем не само да се чувстваме по-сити, но и по-енергични.

4. Да спазваме древното правило: Когато ям съм глух и ням. Да оставим стреса, проблемите и задачите зад вратата и да се съсредоточим изцяло само върху храната. Да й се наслаждаваме бавно и да се съсредоточим само върху ястието, което хапваме в момента.

5. Трябва да избягваме храните (fast food). Да поставим здравето си на първо място пред оборота на фирмата и да спрем да ядем баница, тичайки по улицата. Непосилна задача, но когато получим гастрит и колит едва ли шефът ще е този, който ще ни съчувства.

6. Да се стремим да си купуваме качествена храна.

7. Да предпочитаме готвено пред аламинути.

8. Ако се храним навън да предпочитаме заведенията, в които готвят с грижа към клиента, а не онези, които използват една мазнина няколко пъти, избират евтини и некачествени меса и т. н.

9. Да хапваме поне по един пресен плод на ден.

10. Да пием повече вода, поне по литър и половина на ден.

11. Да си обещаем тази година да спазваме тези неща и да се постараем да го правим.

* * *

Как да подхраним ума си
Днешните храни са безвкусни и некачествени

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Rossi ( преди 11 години )
Свободно време