Тя, звездата

Храни ли се българинът с качествена храна

17.04.2009г. / 11 57ч.
Аз жената
Храни ли се българинът с качествена храна

"Олинеза" ООД е една от най-бързо разрастващите се компании в България.
Името й произлиза от първите два произвеждани продукти – ОЛИо и майоНЕЗА.

От създаването си през 1994 до днес компанията отстоява фирмените си ценности, принципи и предлага гарантирано качество и многообразие.
"Олинеза" произвежда екологично чисти продукти, съобразени с изискванията за природосъобразно хранене.

С марка "Олинеза" се произвеждат към настоящия момент: ситно и едросмляни лютеници, различни видове майонези и емулгирани сосове, кетчупи, конфитюри, различни видове консервирани хранителни продукти, горчици, майонезни и млечни салати, както и бутилирано слънчогледово олио, палмов олеин и масло.

Във фирмата работят висококвалифицирани специалисти и добре обучени работници, а производствената база, склад и офис са разположени на площ от 20 дка в гр. Костинброд, на 15 км от София.
"Олинеза" е уникална марка, изградена от съчетанието на безупречно качество, грижа за потребителя, креативност и съпричастност към опазването на околната среда.

Мария Димова – мениджър качество в Олинеза ООД пред Az-jenata.bg:

Смятате ли, че днес българите се храним с качествена храна?
Определено не ! В практиката днес се хвърлят повече усилия за безопасността на храните, а качеството като че ли го загърбихме. Търси се по-ниска цена.
След като стандартите станаха доброволни, се получи нещо като “криво разбраната цивилизация”, т.е. няма стандарти и производителите преценяват какви продукти да произвеждат и предлагат на пазара. За всеки продукт или група продукти се разработва Технологична Документация (ТД), одобрена единствено от ръководителя на предприятието,  включваща характеристики и норми за продукта по преценка на производителя. За постигане на по-ниски цени се правят компромиси с качеството.
За фирма Олинеза обаче политиката по качеството не само, че не е оставена на заден план, но бих казала е на много високо ниво. Ние не можем при никакви обстоятелста да подложим на риск имиджа на фирмата.

Как поддържате едно добро ниво на качеството?
Ръководството на Олинеза ООД пое голямата отговорност и инвестира в разработването, внедряването и сертифицирането по системата за управление на качеството ISO 9001:2000, системата за управление на безопасността НАССР и международния стандарт за храните IFS. Сертифициращият орган е Lloyd’s Register Quality Assurance Limeted.
Сертификацията не е самоцел. Тя носи редица икономически ползи, но изисква високо квалифициран и опитен персонал.
Създаването на култура на потребителите е много сложен, труден и продължителен процес. Световно известно е, че консуматорите стават все по – загрижени за това с какво се хранят. В рамките на всяка организация трябва да се промотира идеата за познаване и разбиране изискванията на клиента. Клиентите са нашите партньори в търсене на най – актуалното, най – полезното за развитието на фирма Олинеза ООД
и за успешното й представяне на европейските и световни пазари.

Специално по отношение на продукти като Вашите, кое е най – важно, за да бъдат приети от хората и доколко решаващо е качеството според Вас?
Живеем в 21 век, в един сложен свят. За нас, хората от Олинеза ООД традициите са важни. За това се опитваме да съхраним най – българските продукти, произведени по оригинална българска рецепта. Добавяме и лъжичка обич, за да стане най – доброто, за да бъде всеки залък вкусен.
Фирма Олинеза ООД е изправена пред предизвикателството да произвежда качествени, безопасни и здравословни храни. Това се налага от засилващата критичност и взискателност от страна на потребителите по отношение консумирането на качествени и безопасни храни. За удовлетворяване на високите изисквания на клиентите и пазара, ръководството на Олинеза ООД отдава първостепенно значение на качеството в цялостната дейност на фирмата.
Качеството и безопасността на храните – крайна цел на всяка концепциия и политика. Компромиси в качеството никога не се правят.
Стремим се да бъдем лидери на пазара по отношение на качеството и поемаме отговорността пред нашите клиенти да защитаваме ежедневно качеството на нашите продукти.
Гаранции за високото качество са:
Цялостният контрол на продукцията във вътрешноведомствената лаборатория на Олинеза ООД – суровини и готова продукция.
Високо квалифицирания персонал
Провеждане на изпитания в акредитирана лаборатория (по мониторинг)
Непрекъснато специализирано обучение на всички специалисти във фирмата
Всички гореизброени фактори са част от нещата, които дават предимство на фирма Олинеза ООД на пазара пред основните и конкуренти, произвеждащи идентични стоки.

А как се постига доброто качество на храната?
Идеята “качество” се превърна в житейска и бизнес философия. Качеството е път към устойчивост. Доброто качество се постига, когато се работи честно, професионално и отговорно. Проблемите с качеството и безопасността се дискутират активно в публичното пространство. Важно е да познаваме добре доставчиците ни на суровини и материали, защото качествен продукт може да се произведе само от качествени суровини.
За да сме лидери на пазара, трябва непрекъснато да се усъвършенстваме, да се учим от грешките си и да търсим най – добрите начини за постигане на високите цели, които си поставяме.

Как преминава един Ваш ден?
Не мога да формулирам принципите, по които работя. Нечовешки амбициозна съм, енергична и борбена, с пламък в очите. Един от принципите, които се опитвам да следвам е да гледам напред, да си поставям високи цели. Не поемам неща за които не съм сигурна, че мога да ги изпълня. Непрекъснато следя достиженията на науката. Ще се развивам до сетните си сили, защото никой не знае до къде е границата на знанията и не може да спре времето. Не се плъзгам по повърхността на явленията, а се вниквам в същността им. Мечтая за непрекъсната реализация на потенциала и способностите ми.
Бързо откривам и се възползвам от нови възможности. Обикновено съм реалист – усещам нещата, които обещават действителен резултат. Моята способност да довеждам проектите докрай допринася за личната ми ефективност.
Моят девиз е “Направи се необходим – повече отговорности, отколкото превилегии”. Работя достойно, лоялно, с висок професионализъм на Европейски мислещ човек.

Кое Ви кара да се гордеете с работата си?
Винаги съм мечтала и намерих работа в която да успея и ръководство, което да ме подкрепя.
Чувствам се освободена, идеалистична и не правя никакви компромиси.
Олинеза ООД ми даде възможност да се развия като един добър професионалист. Личностните успехи водят до успехи на компанията и на цялата страна.

Ваша любима рецепта?
Бърза туршия
Продукти:
3 кг червени чушки, 2 кг  зеле, 1 kг карфиол, 1 кг моркови, 1 стрък целина (кервиз), 500 г захар, 250 г сол, 1 л оцет, 500 мл рафинирано растително масло.
Начин на приготовление:
Чушките се нарязват на ленти и се разбъркват с 500 g захар и 250 g сол. Оставят се да престоят около 8 часа, като от време на време се разбъркват. Течността от чушките се отцежда в отделен съд, добавят се оцетът,  рафинираното растително масло и се слага на котлона да заври. Червените чушки и другите нарязани зеленчуци (карфиолът, целината, зелето на ивички, морковите настъргани на едро ренде) се разпределят в буркани и се заливат с марината. Туршията може да се направи с различни пропорции зеленчуци, но за дадената марината трябва да са общо 7 kg.

Коментирай
Свободно време