Свободно време

На море в Царево

08.07.2009г. / 09 49ч.
Надежда Маринова
На море в Царево

Какво е лято без отпуска и отпуска без море? За мен истинската почивка е само край морския бряг. Да лежиш на плажа без да мислиш за нищо, четейки интересна книжка, да се изкъпеш в прохладните морски води – направо идилия. Дали ще изберем курорт в чужбина или в България, с колко звезди ще бъде хотелът или каква квартира ще запазим, зависи от финансовите ни възможности или от настроението ни.

Почивката на родното море изобщо не е за пренебрегване – вече има разнообразни предложения за всеки вкус – от квартири по 10 лв. на легло до ол-инклузив офертите в луксозните хотели за 100 и повече лева на ден. Ако сте младежка компания и обичате нощния живот, потърсете курорт с повече заведения, за да не ви е скучно. На юг от Бургас Созопол и Приморско са тъкмо за вас. Ако търсите тихо и спокойно кътче, без шумотевица, Царево (бившият Мичурин) е идеалното място. Местните казват, че градчето им се е превърнало в предпочитана семейна дестинация, особено за млади семейства с малки деца.

От препатили се чува, че квартал “Василико” не е добър за почивка – няма заведения, плажът е лош, улиците са разровени от багери, а гледката на замразени строителни обекти съвсем не е приятна. Все пак друго си е самият град – да си в центъра на цивилизацията.

Ето какви са достойнствата на Царево:

1. Градският плаж
За свободно плажуване плажната ивица е широка и дълга, като има и обособена такава с платени шезлонги и чадъри. Сравнително чисто, като изключим малко угарки по пясъка. Плажното капанче, обаче, отваря понякога към 10.00 часа. Но това не е беда, защото наблизо има откъде да се вземе напитка и кафе.

В първата седмица на юли плажът е пълен наполовина, тоест имате достатъчно пространство около хавлията, без да слушате съседските разговори.

Морето е изключително плитко по целия бряг, което го прави подходящо за плицикане на малчуганите.

2. Закуска
В града има много добра местна фурна за закуски, която започва да продава още в седем часа сутринта – голямо разнообразие от четири вида банички, множество кифли, пици и вкусни мекици – всички прясно приготвени, топли и приятно ухаещи. Купувате закуската и сядате в отсрещното заведение да изпиете сутрешното си кафе.

3. Заведения
Най-евтиното е в центъра до общината. Там предлагат таратор по 0.50 лв. салати по левче и няколко вида пиле с ориз, картофи, гарнитура – около 2.00 лв. порцията.

В града има също пицария, китайски ресторант, както и множество малки ресторантчета с разнообразни ястия. Почти всички имат обедно меню – всеки ден различно. За разлика от предишни години постните манджи са много повече – може да хапнете боб яхния, супа от леща, картофена крем супа, задушени зеленчуци и типичните летни ястия като чушки с доматен сос и тиквички с кисело мляко.

4. Здравно обслужване
Има градска болница – в случай, че ви потрябва лекарска помощ.

5. Интернет
Има интернет клуб, където може да си проверите пощата или да прегледате новините.
Има зона за безплатен интернет, ако си носите лаптоп – намира се в централния парк, на центъра на града.

6. На пазар
В Царево от години има магазинче, специално за джапанки – детски, мъжки и женски. Намира се на централната улица, близо до морската градина. Никъде другаде няма такова голямо разнообразие от модели, като цените са съвсем прилични, а в сравнение със София са доста по-евтини. Струва си да си купите нещо.

7. Забавления за децата
Царево има прекрасна морска градина, с хубави алеи и зелени площи. Ако пътувате с кола, вземете на детето количка, колело, скейтборд, скутер или кънки – jтук може да ги кара на воля. В градината има хубав детски кът с катерушки, пързалки и люлки. Може да стреляте и на класическото стрелбище от вашето детство. Има също колички под наем, кът за рисуване на керамични фигурки и кът за ловене на пластмасови патенца с награди.

Независимо какво говорят официалните статистики, места в хотелите и квартирите има, може да заминете и без резервация и да си намерите на “търси се”. За тричленно семейство в хотел за 55 лв. на вечер и още почти толкова за храна на ден, за седем дни, почивката излиза около 800 лв.

Замириса ли ви на море?

Ето и малко снимки.

* * *

Ах, морето!
Море, палатка... презервативи

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
albena denkowa ( преди 8 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Албена Денева ( преди 8 години )
Може ли да ми кажете има ли ретро- фото в Царево?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Александър ( преди 11 години )
Здравейте. Аз мисля, че Василико е едно от най- хубавите места за отдих по морето в България. Обикалял съм много къмпинги и курорти, но тази година бях в едни много малки вили, към комплекс Василико и ви ги препоръчвам, защото гарантирано ще останете доволни. Ако някой иска мога да му дам телефон за запитвания към собствениците. Те ще обяснят повече. a_bratanov***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Илиян ( преди 11 години )
Дами и господа аз съм от Царево,Василико,разо4арован съм от тази статия и по то4но от описанието за квартала.То4но при нас (Василико)има над 7 заведения с разнообразна кухня и прясна риба разбира се:)Плаж Нестинарка тази година беше великолепен,по4истен и посещаван от много хора.Замразени строежи има само един и той е дале4 от прекрасната гледка към морето.На плажа се грижат най-добрите спасители с голям стаж,Живота ви е в сигурни ръце!!!Най-хубавото място в Царево е стария град-кв.Василико!Заповядайте :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
TEODORA ( преди 11 години )
Не мога да повярвам, че някой коментира Василико, като лошо място. Ние избягахме от прехваленият Оазис, който найстина се намира посред нищото засипано с пепел и цимент, в истински оазис каквото е хубавото Василико. Замръзнало във времето "капанче" на плажа Василико, откритото заведение под голям стар Орех, калдъръмени улички.. Госпожата, която е писала статията, ако беше видяла до църквата на Василико, какъв невероятен за България ваканционнен клуб има щеще да осъзнае, че има два свята в Царево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Евгени ( преди 11 години )
И точно в квартал Василико,по-точно в ресторант ARGO стават най-яките купони и там кака МИМИ прави най-готините манджи.Нека цървулите да лапат 4-те вида мазни баници,за да са им все така големи гъзовете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
di ( преди 11 години )
За ваша информация китайските ресторанти са два. Има заведения за всеки вкус и всеки джоб както и квартири. За плаж са добри къмпинг Арапя и Нестинарка. През половин час дотам пътува открито автобусче. Пиша това не защото живея там, а за да знаете повече. Елате на плаж!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Рени ( преди 11 години )
Мисля,че нещо сте се объркали.Квартал Василико събуди туризма в Царево.На града какво да му харесваме,град с квартири.Квартала е зареден с отпускарски дух.Сега ходил ли е някой там,ние бяхме за Великден.Вълшебно място.Нали хората от града ходят на плаж на близкия къмпинг или в Лозенец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Надежда Маринова ( преди 11 години )
Това е моето мнение, това, което лично видях с очите си. Ако някой не вярва или има настроение да гази в разкопки - да отиде и да провери. Като е толкова хубаво, защо групички туристи трамбоваха всеки ден по два пъти на плаж и да ядат в Царево?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Pavlina ( преди 11 години )
оле какво село е това Царево
отговор Сигнализирай за неуместен коментар