Свободно време

Ваканция – сто процента удоволствие

28.07.2009г. / 15 25ч.
Надежда Маринова
Ваканция – сто процента удоволствие

Ако четете тази статия, значи ви предстои да излезете в отпуска или вече сте се върнали от отпуска, но ваканцията не ви излиза от главата. Ако е второто -  ще имате идеи за следващия път. Нали психолозите съветват, че най-добре се разтоварваме, когато разделим почивката си на няколко малки части през цялата година.

Ваканцията има много лица – градска, селска, морска, планинска, язовирска, чужбинска, ремонтна, туршиена. Но каквато и да е вашата, при всички случаи смяната на обстановката или дейностите ще ви донесат така жадуваната почивка.

Основните правила за всяка ваканция са:

 - „Изключете се” сякаш дърпате щепсела на телевизора от всички проблеми, текущи сметки и прочие делнични грижи. Забравете за разграфените дни, текущите проекти и крайните срокове. Ако пътувате за някъде и съберете смелост – оставете лаптопа у дома. Опитайте се да прекъснете връзката си със света за няколко дни. Използвайте мобилния си телефон, само за да гледате часа и датата (ако тази информация ви потрябва).

- Направете нещо нетипично за вашия характер или ежедневие. Това ще ви отпусне физически и психически. Например закусвайте в леглото или обядвайте в парка на пейката с хубава книжка. Запишете се на курс по йога, пилатес, латино танци, тай чи – дори за една/две седмици. Някои могат да се увлекат и да продължат.

Най-важното е да помните, че ваканцията е за почивка и забавления. Правенето на ремонти или туршии пак има освежаващ ефект – остава удовлетворението от добре свършената работа.

Щура ваканция – фото поглед

* * *

Няколко идеи за градско лято

Коментирай