Тя, звездата

Диляна Ценова: Трябва да уважаваме своите ученици

14.09.2009г. / 09 07ч.
Аз жената
Диляна Ценова: Трябва да уважаваме своите ученици

Диляна Ценова е начален учител. Вече 15 години с вълнение и радост тя прекрачва училищния праг въвеждайки децата в клас и давайки им основните знания.
Ето какво сподели тя за себе си и учителската професия пред читателите на Az-jenata.bg.

За каква професия мечтаехте като дете?
Мечтаех да стана лекарка, журналистка, библиотекарка, но най-много учителка.

Как се насочихте към учителската професия?
Благодарение на моята учителка по литература от 4-ти до 7-ми клас, Янка Ташева.

Какви са най-големите предизвикателства за един учител?
Учителят трябва да се отнася с уважение към децата, да ги изслушва, да не ги кара да се чувстват потиснати при евентуален провал. Учители и ученици трябва да работят в атмосфера, която да стимулира жаждата им за знания.

На прага на новата учебна година какви са очакванията Ви за нея?
Бих искала новата учебна година да е много успешна. Ние учителите заедно с децата да се чувстваме добре в класните стаи, да няма трудности при усвояване на учебния материал, да няма проблеми с дисциплината.

Ще стартирате тази година с първи клас, каква е тръпката да въведеш за първи път децата в клас?
Ето, те вече са прекрачили училищния праг. Но радостта ми от това щастливо събитие е примесена с тревога, с чувство на безпокойство – ще съумея ли по най-правилния начин да направя така, че нашите деца да работят в атмосфера, която да стимулира желанието им за знания, които им се предлагат в училище?

Какво според Вас е нужно на един учител, за да стане любим на децата?
Любимият учител трябва да превърне “класната стая в място за детето – място, в което то работи. Неговото собствено място”.

Разкажете ни нещо за Вас в личен план?
На 38 години съм. От 1993 г. работя като учител, а от 1995 г. съм начален учител в 98-мо начално училище “Св. св Кирил и Методии”, гр. София. Имам страхотен съпруг, който ме подкрепя във всичко и две деца (близначки на 10 години), които много обичам.

Ежедневната работа с много деца помага или пречи в общуването със собствените деца?
Понякога умората след 8 часовия работен ден с деца надделява. Старая се това да не ми пречи в общуването с моите собствени деца. Мисля, че в повече от случаите се получава.

Как съчетавате работа и свободно време?
През седмицата съм на работа от 8:30 до 16:30, защото училището, в което работя е на целодневен режим. Много малко свободно време ми остава за семейството и приятели. През почивните дни се старая да посветя времето си изцяло на тях.

С какво се гордеете най-много?
Гордея се, че съм българка! Гордея се, че възпитавам подрастващите на различни умения и начини на мислене и така се старая да ги превърна в щастливи и полезни членове на обществото.

За какво мечтаете?
“Училището да бъде най-красивото място във всеки град и село – толкова красиво, че непослушните деца да бъдат наказвани със забрана да ходят на училище на следващия ден” Оскар Уайлд “Афоризми”

Какво послание бихте отправили към българките?
Ако сте се устремили в правилна посока, всяка стъпка, колкото и малка да е тя, ви приближава към целта. Бъдете смели, винаги отворени за нови възможности и се научете да се справяте с предизвикателствата!

Коментирай
7 rate up comment 0 rate down comment
Моника ( преди 11 години )
Диляна е един невероятен човек, прекрасен педагог и незаменим приятел. С нея бяхме колежки 8 години. Приятелството и както и нейната подкрепа са нещо, което ми липсва много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Атанаска ( преди 11 години )
Приветствам тази жена учителка Не всеки е роден за тази професия За да я упражняваш трябва да имаш голямо и широко сърце Трябва да обичаш децата с цялата си душа Искам да и пожелавам да бъде човек в истинския смисъл на думата и да обича себе си С поздрав Атанаска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103 rate up comment 0 rate down comment
Надка ( преди 11 години )
Диляна е разкошен човек, много добър педагог, чудесна съпруга и майка. Тя носи в себе си това, което се изисква от един учител - природна интелигентност. Трябва да има повече като Диляна. Бъди себе си. Обичаме те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар