Здраве и красота

Свински грип - дойде, видя и ни обедини

15.11.2009г. / 16 21ч.
Ивет Лолова
Свински грип - дойде, видя и ни обедини

Докато се чудехме има ли „свински грип” или няма,  той тихомълком мина границите на България, дойде, видя и  вече отминава. Какво е A(H1N1) - параноя, форма на поредната манипулация, масов информационен тероризъм, чиято цел е печалба на определени компании в бизнеса. Или жива, неподлежаща на съмнение истина за хората, които са болни, преболедуваха го или загубиха свой близък в битката с него.

Последните три седмици българите се обединихме около грипа, той някак си ни сплоти като народ, така, както не може да ни обедини никоя партия или идея. Най-доволни са фармацевтите, отчитайки повишаване на приходите и учениците, които спечелиха седем дни ваканция и като прибавим още по няколко дни болнични, то насред учебната година децата ни удариха такава голяма почивка, каквато не са и сънували.

Хубавото на масовата информационна противогрипна кампания е, че си припомнихме неща, важни за грипа, които знаехме и преди това от майките си, а именно:
- поддържайте силна лична хигиена;
- избягвайте контакти с много хора;
- променете си начина на живот, за да подсилите имунитета си;
- грипът е коварен вирус, който може да доведе до сериозни усложнения и дори фатален край за хора с отслабена имунна система, с хронични заболявания и възрастни хора;
- грипният вирус мутира и може да има различни щамове;
- не се молете на аптекаря да ви продаде противогрипен препарат без рецепта, защото го чакат тежки глоби;
- не се самолекувайте, а тичайте при джи пи то още първия ден, щом ви втресе, вдигнете температура и т.н.;
- обикновените маски не могат да ви защитят от грипа, защото размерите на вируса са по-малки от решетките на тъканта и проникват през нея без проблем; когато маската се навлажни от дъха на човека, тя престава да действа, а през зимата това става за минути;
- по-добре болните, когато излизат по спешност от вкъщи да носят маски, за да ограничат заразата при кашляне и говорене;
- често проветрявайте помещенията, вирусът обича топъл и сух въздух.

Оказа се, все пак, че грипна епидемия имаше – като факт доста българи го преболедуваха – кой леко, кой тежко. Успокояваме се с факта, както казват лекарите, че веднъж преболедували от свински грип получаваме имунитет и втори път тази година няма да ни тръшне - каза доц. Мира Кожухарова, национален консултант по вирусология. Обаче не сме застраховани от мутациите му и другите видове вируси.

Освен че ни втриса, свинският грип ни разсмя. Появиха се всякакви закачки с него, които можеш да чуеш дори в „Много шум за нищо” от Шекспир в Театър на българската армия, "Принцеса Турандот" в театър "София" и в комедийните предавания по телевизиите. Затова знайте, че не сте се заразили, докато не започнете да грухтите – най-характерният симптом.

Изводът е, че смехът е най-големият лекар – на всякакви грипни вируси. Той е и важен фактор за подсилване на имунната система. Така че, няма място за паника – намалете стреса, повече усмихнато настроение, разходки сред природата, гимнастика, каляване, силна храна, витамин С, Е , А, бета-каротин (провитамин А),  D, В6, селен и цинк, чаша червено вино, сок от червена боровинка и чесън ще ни помогнат през зимните месеци да не се срещаме нито със свинския, нито с който й да е друг грип.

Как да се предпазим от грипа у дома
Предпазни мерки във връзка с новия грипен вирус
Свински грип - ваксини и фармацевтични компании


Коментирай