Здраве и красота

Здраве за белия дроб 2010

09.02.2010г. / 12 27ч.
Аз жената
Здраве за белия дроб 2010

На 6-ти декември 2009 година, в Канкун, Мексико, Форумът на международните респираторни дружества (FIRS), свикан на 40-тата световна конференция на Union World Conference on Lung Health, обявява, че милиони хора по света страдат всяка година от лечими и предотвратими хронични респираторни заболявания. Участниците във форума признават, че здравето на белия дроб дълго е било пренебрегвано в обществени дискусии и е необходимо уеднаквяване на различни политики с една цел – да изразят неотложността от повишаване на информираността и да инициират действия за подобряване здравето на белия дроб.

Хроничните болести на дихателните пътища причиняват приблизително 7% от всички смъртни случаи в целия свят и представляват 4% от глобалната тежест на заболяванията. Белодробните болести засягат хора от всички страни и всички социално-икономически групи. Болести, характерни за развитите страни, като астма, ХОББ и рак на белия дроб, сега са основни проблеми в страните с ниско и средно икономическо развитие и заплашват сериозно да застрашат обществените здравни системи. Въпреки това, обществените и политически ангажименти са все още недостатъчни, за да се постигнат значими промени.

С тези аргументи Форумът обявява 2010 г. за година на белия дроб.
Като част от глобалната международна инициатива за 2010 г., Българското дружество по белодробни болести (БДББ) стартира Национална информационна кампанияЗдраве за белия дроб 2010”, която ще популяризира здравословния начин на живот и ранното диагностициране на белодробните болести. Кампанията ще се стреми да генерира социална, политическа и икономическа подкрепа за превенция и лечение на белодробните болести и да насърчи дълготрайно държавното и частното финансиране за изследвания на белодробните болести и научни разработки.

На 10 февруари 2010 г. от 11.00 ч. в Националния музей “Земята и хората” официално ще бъде даден старт на кампанията “Здраве за белия дроб 2010”, която ще продължи до края на годината. Символиката от кристалите в музея, допълнена с джаз импровизации на тромпетиста Тодор Бакърджиев, ще допълнят посланията на кампанията за чисти бели дробове и повишаване качеството на живот на хората, страдащи от белодробни болести.

Кампанията ще бъде открита от доц. д-р Коста Костов – председател на БДББ и началник Клиника по белодробни заболявания към Военномедицинска Академия и г-жа Йорданка Фандъкова, лице и патрон на кампанията. За нуждата от популяризиране на белодробното здраве сред българското общество ще говорят още: доц. д-р Димитър Попов – член на БДББ, доц. д-р Огнян Георгиев – член на БДББ, д-р Анахид Торосян – член на БДББ, Диана Хаджиангелова – председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма. Поканени са и други официални лица от партньорски и спонсорски организации.

На всички присъстващи ще бъдат раздадени перлени ленти, символ на кампанията.

* * *

ХОББ. Звучи забавно, какво е?

Коментирай
Свободно време