Свободно време

Харесвате ли турските сериали?

21.02.2010г. / 22 01ч.
Надежда Маринова
Харесвате ли турските сериали?

От няколко месеца родните телевизии се надпреварват да излъчват турски сериали. Едни ги харесват, други - критикуват, трети не гледат никакви серийни филми, независимо чие производство са. Децата от втори клас в едно столично училище дори са съчинили поговорка: "Който гледа "Листопад" ще получи косопад". Ето няколко мнения по въпроса:

Христина, 26 г., Димитровград
Гледам турски сериали още от първия излъчен до настоящия, който започна преди няколко дни. Ако не успея да изгледам серията, когато се излъчва, я гледам в Интернет, но не пропускам нито един епизод. Всеки сериал сам за себе си ни учи на нещо, дори ни съветва за живота – стига ние да го осъзнаваме. До сега не е имало турски сериал, който да не ме е впечатлил с нещо. Когато съм си у дома, с нетърпение чакам да започне поредната серия и се надявам че и за напред ще продължа да ги гледам. Турските сериали не са обикновени сапунки.

Веска,  66 г., Русе
Държа за българското, но се прекланям пред изкуството. Да, гледам турски сериали, които ми напомнят много за нашето минало. За нашите големи български семейства, с много деца и техния задружен живот, уважението към по-възрастните. Гледам сериалите "Листопад" и "Дъждовно време". Възхищавам се на големите артисти, които за няколко часа те карат да забравиш своя живот и се потопяваш в техните радости и неприятности. Заедно с тях плача и се смея, защото актьорите играят толкова добре, че неволно те карат да забравиш, че гледаш филм.

Недко – 58 г. и Валентина – 53 г., Ямбол
Не гледаме никакви сериали, включително и турските. Първо - това е губене на време и второ - какво нещо можем да научим от тях?

Светла, 75 г., София
Турските сериали могат да се гледат от деца, защото в тях няма нищо вулгарно, напротив – те са морални. Харесвам ги, но избирам по-стойностните. Гледам „Листопад”, който е направо класика, какъвто навремето беше немският сериал „Буденброкови”. Харесват ми типажите – героите са изградени много добре, личи, че филмът е правен по роман. Другите сериали ги пишат и снимат на парче. А тук има строен сюжет, артистите са много добри, филмът не е сладникав, не розовее. Конфликтът е сериозен и драматичен. В него виждам много от нещата от моето семейство – снаха ми, баща ми – патриархалното ни семейство. Всеки обед се събирахме около масата, четирите деца чакахме татко да седне, майка ми беше домакиня, тя сервираше и тогава започвахме да ядем. Целият този патриархален аромат носталгично ме връща в миналото.

Виктория, 12 г., София
Харесвам „Листопад” и „Незабравима”и „Хиляда и една нощи”. Гледам ги, но не редовно. Допадат ми, защото в тях има любов и страдание, най-различни неща. Харесва ми историята, която разказват.

Никол, 39 г. София
Сериалите са за хора с много свободно време - затова ги гледат предимно деца и пенсионери. Вкъщи трудно намираме време за новините и един филм през уикенда.

* * *

“Листопад” прилича на “Гераците”
"Животът на актьорите от турските сериали"
"Перла свършва щастливо"

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
тази мода си отива ( преди 3 месеца )
Само бедни и прости се вълнуват от тези *** сериали...Хората искат да излизат и да живеят, а не да си губят времето в гледане на простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
pitate dali xaresvame tyrskite seriali ami /DA-RAZBIRA SE CHE GI XARESVAM / - IMA MNOGO ISTINA OT REALNIQ JIVOT I SA ZABAVI EDNOVREMENNO. SAMO EDIN E PROBLEMA KOGATO ZAPOCHNAT DA PREVEJDAT DADEN FILM DA NE SPIRAT PO SREDATA NA EPIZODITE,NEKO IZCQLO SE PREVEDE.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
elena ( преди 11 години )
dami trqbvami nomera na spisanieto ako nqkoi go ima da mi go dade (napi6igo kato komentar) blagodarq predvaritelno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
ALEKSANDAR B` ( преди 11 години )
Сериалите от Турция са илюстрация на икономичиските и културни възможности до които достигна този народ и тази държава. Преди около 90 години, когато Кемал Ататюрк станал президент на Турската република, той поръчал да се направи театър в Анкара, защото много му е липсвал театъра и операта, които той е гледал докато е бил военен аташе към лугацията в София.След 1960 година, милиони турци работиха в тогавашната "Западна Германия". Българските вестници начело с официоза "Работническо дело" всяка седмица оплакваха "турските гастарбайтери" във ФРГермания: колко са експлоатирани от "капиталистите", колко това, колко онова. А Бг народ виждаше нещо друго, когато "гастарбайтерите" минаваха през България около техните религиозни празници: пътищата на НРБ приличаха на автосалон.А НАРОДА НА НРБ КРАЧЕШЕ С ШИРОКИ КРАЧКИ КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ.Сега разбираме, че " с тези широки крачки" Бг народ е крачел във фитнес-клуб върху тренажорна пътечка.Това време, обявеният от официалната власт и слугинствуващата и интелигенция и журналистика "хулиган" Владимир Висоцки в една своя песен възпяваше като "бег на месте". Турците бяха 30 години след нас, сега са 30 години пред нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
galia ( преди 11 години )
mnogo хaresvam filma listopad i mnog bix iskala dago izlъ4vat pak na efira
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
galia ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
galia ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
Nuredincho ( преди 11 години )
turskite seriqli sa syperr mnogo gi haresvam strahotnisa s golqm interes gi gledam ne gi propuskam mnogo sa hubavi te sa nai-hubaviti seriqli :) sypeeerrr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
zm ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
Кармен ( преди 11 години )
Не,не ги издържам с тяхните драми и ``просълзяващи музички``.И би било добре ако се даде малко разнообразие и се пуснат азиятски сериали по бг телевизията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар