Здраве и красота

Да не забравяме да мием ръцете си

11.03.2010г. / 17 55ч.
Надежда Маринова
Да не забравяме да мием ръцете си

Може да ви се струва прозаично или досадно, но миенето на ръцете е нещо, което много хора пренебрегват. Това стана ясно след анкета по повод започналата здравна образователна национална кампания за насърчаване хигиената на ръцете. Тя започна на 10 март в София и ще се проведе още в Пловдив, Варна и Бургас. Ще приключи на Световния ден на Миене на ръце – 15 октомври. Той се провежда от 2008 година насам и участие в него вземат над 80 държави в света. Целта на програмата е да се повиши информираността на населението за този колкото елементарен, толкова и пренебрегван хигиенен навик. Кампанията ще гостува на детски градини, средни училища и университети.

\n

Организаторите – Министерство на здравеопазването и козметичната фирма “Dove” – напомнят, че трябва да мием ръцете си:
- преди: ядене, готвене, обработване на рани, пипане на очи (при слагане на капки);
- след: посещение в тоалетната, боравене с пари, галене на домашния любимец или докосване на изпражненията им, смяна на памперси, издухване на носа и предпазване с ръка при кашляне, след обработване на рани, след боравене с боклука, след като се приберем вкъщи от работа, след работа с компютър.

\n

Без да ни става мания, но след изброените точки, се оказва, че 3-4 пъти на ден миене на ръце изобщо не е достатъчно за хигиената ни. Нужно е да се припомни, че технологията на миене на ръцете изисква минимум 20-секундно търкане със сапун и топла вода от външната и вътрешната страна на китките и дланите, както и между пръстите. Не бива да забравяме, че много микроби се намират под ръчния часовник, гривните и пръстените на ръцете. За да не изсушаваме кожата си е добре да използваме мек, не алкален сапун.

Спазвайки горните препоръки ще се предпазим от много заболявания, известни като болести на мръсните ръце. Две от най-често срещаните заболявания, предавани чрез храната, които могат да бъдат предотвратени с топла вода и сапун са салмонелата (salmonella) и Ешерихия коли (Е-coli). Да мием редовно ръцете си, защото това е най-евтиният и достъпен начин да се “отмият” редица болести – от диария, дезинтерия, конюктивит, хепатит А, до грипните вируси.

* * *

Ръцете на Пепеляшка
Мъжете били по-мръсни
Опасността от червей стимулира миенето на ръцете
Най-мръсните храни

Коментирай