Майчинство

5 неща, от които не трябва да лишаваме татковците

12.03.2010г. / 10 18ч.
Аз жената
5 неща, от които не трябва да лишаваме татковците

В рубриката “Майчинство” даваме думата на мъж от екипа, който да сподели бащинската гледна точка.

Отговорност
Звучи наистина просто. Мъжете обичаме да носим отговорност. Особено за важни неща като нашите отрочета. Може да не сме перфектни, когато става дума за маловажни битови решения от сорта кога точно да измием прозорците, но за наистина важни решения сме на линия. Така че е нечестно, да не кажа глупаво, майките да се нагърбват сами с цялата отговорност към детето.
Майки, делегирайте!

Участие във вземането на решения
Да, всеки мъж иска да има право на глас. Особено в първите месеци, когато бебето и майката са почти непрекъснато скачени. Точно в тези седмици жената трябва да прояви малко толерантност и да опита да се отърси от естествения егоизъм и склонност към обсебване на новороденото. Кърменето създава невероятна връзка и таткото може да се почувства излишен. Нали сте чували за следродилната депресия при мъжете? :) Може да потърсите мнението на таткото и заедно да изберете цвета на детската количка или подаръка за Коледа.

Подгответе го да поеме щафетата
Не става дума само за това да изкъпе бебето, да смени памперса посред нощ или да иде до аптеката в 2 през нощта. Рано или късно таткото се превръща в главен герой и той трябва да е готов за това. В момента в който детето осъзнае, че може да разчита на цели двама родители, таткото става по-интересен. За това майките са тези, които да подготвят поемането на щафетата (както за детето, така и за мъжа).

Мама гради авторитета на татко
... и обратното. В първите години майките прекарват повече време с децата и за това е логично, че те формират представите на мъниците за околния свят. Разбира се и за хората. Та изграждането на бащиния образ си е основно задача на самия баща, но ролята на майката в този процес е съществена. Особено ако тя коментира поведението на таткото пред други хора, когато детето е там. В този ред на мисли и заемането на обща позиция по повечето въпроси е особено ценно. Не може майката винаги да се противопоставя на думите и решенията на бащата и да очакваме, че детето няма да започне да прави същото съвсем скоро. А знаем, че децата надминават родителите!

Мъжките хобита не са чак толкова опасни и деградиращи
Едва ли има нещо толкова страшно в това, таткото да иде да пие бира с приятели и да вземе детето със себе си. Това си е пълноценна разходка, изграждане на връзка и не на последно място малко свободно време за мама. Бащата е този, който трябва да прецени дали компанията с която излиза е подходяща и възпитателна, но всеки мъж има поне по 2-3 приятели, които не псуват и не говорят за секс непрекъснато.
Разбира се има и по-полезни хобита, които детето с радост ще усвои – ходене за риба, купуване на нови книги, колекционерски мании, автомобили, футбол и т. н. Опитайте да извлечете най-полезното за детето от хобитата на половинката си. Ще бъде приятно за всички.

* * *

Бъдещ татко и подготовка за бебето
Наръчник за татко - приготвяне на мляко
Страхове на новите бащи
Професия “баща”

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Авторът е много прав. Сякаш в женската ни природа е да се опълчваме на мъжа, когато става въпрос за децата(и не само тогава). След девет години съвместен живот и две деца разбрах, че мъжете имат по-ясен поглед за бъдещите последствия от днешните грешки във възпитанието. Мъжете също са интуитивни. Сигурно е нормално при първото дете родителите да се учат в движение от собствените си грешки, но при второто майката спокойно може да отдаде на бащата дължимото-като грижа и отговорност, като радост и авторитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар