Здраве и красота

Учреди се българско сдружение по ваксинопрофилактика

14.04.2010г. / 13 11ч.
Аз жената
Учреди се българско сдружение по ваксинопрофилактика


Наскоро на пресконференция в Столицата се подписа Уставът на новоучреденото “Българско сдружение за ваксинопрофилактика”. Основна цел на неправителствената организация е да работи за повишаване на здравословното състояние на българските граждани в две направления:
- На експертно ниво – за осигуряването на професионални консултации и изготвянето на практически ръководства в областта на ваксинопрофилактиката и
- За повишаване на обществената здравна култура, касаеща съвременните начини за превенция на заболявания.
Сред целите на организацията са популяризирането на добри европейски и световни имунизационни практики, възможностите за осъвременяване на българския Имунизационен календар, както и разширяване на достъпа до ваксинации на рисковите групи.
Членовете на Сдружението, с председател доц. Евгений Генев, са изтъкнати лекари, с дългогодишна практика в различни области – акад. Богдан Петрунов, д-р Мангъров, д-р Любомир Киров и доц. Пенка Переновска. Основен мотив за създаването на подобна структура от специалисти е, че до момента, в България актуална информация за възможностите за превенция чрез ваксинация се предоставя рядко. Хората, които искат да са информирани сами търсят новости, но често попадат на непроверени източници. “В последните години се появи потребност от разяснителни кампании за личната и обществена полза от ваксините. Разпространяват се различни митове и заблуди относно ваксините, които рефлектират негативно върху здравето на нашите деца – бъдещето на България." – коментира доц. Генев. Той допълва, че през последните 50 години науката е напреднала изключително много в областта на ваксините. Коментирана бе и темата за миграцията като начин за пренос на инфекции от други страни. До момента тя не е разисквана сериозно от никой специалист – епидемиолог и по негово мнение съвсем неочаквано това може да се окаже проблем, който в даден момент да доведе до нова епидемия.

 

Лекарите са единодушни, че имунизацията със съвременните ваксини е най-безопасният и ефикасен начин за предпазване от редица смъртоносни болести. Световната и европейска практика показва, че редица опасни за живота заразни заболявания са ограничени до минимум, именно благодарение на организираната ваксинопрофилактика. “Трябва да направим всичко възможно да предотвратим онези заболявания, срещу които има задължителна или препоръчителна имунизация, вместо да влизаме в битка с болестите, когато може да е прекалено късно за нашето дете. Ваксините не са задължение, а привилегия. Ето това искаме да разясним на всички родители и млади хора.”, отбелязва д-р Мангъров. Той допълва, че в момента в детското отделение на Инфекциозна болница – София има 900 човека болни от морбили, а преди месец са били 300. Цената на ваксината е едва 20 лв., докато сумата, която плаща Здравната каса за лечението на един болен, е 400 лв.

Някои неоспорими факти за ползата от ваксинациите

Само чистата питейна вода може да конкурира ваксините в борбата за намаляване на инфекциозните болести и смъртността.
Ваксинацията премахва едрата шарка през 1980 г., от която са умирали над 5 милиона души годишно.
Случаите на дифтерия са намалели от близо 55 000 до 688 души, след въвеждане на ваксинацията ИЛИ БЛИЗО 80 ПЪТИ.
Ако през 1992 г. не е била въведена масова имунизация срещу Хепатит B, от 850 000-те реално имунизирани от 1992 г. насам, приблизително:
? 70-80 хиляди души можеха да бъдат заразени с хепатит В;
? 10-20 хиляди щяха да развият цироза
? 1000-2000 щяха да развият рак на черния дроб.
Детският паралич е бил причина за масови епидемии през XIX и XX век както в развитите (Европейските държави, САЩ и др.), така и в развиващите се държави. След въвеждане на ваксинацията (единственият ефективен начин за профилактика на заболяването), случаите от стотици хиляди годишно са снижени до около 1000 в целия свят. Единствено масовата имунизация може да изличи полиомиелита от лицето на земята. Докато все още има случаи на детски паралич в света, рискът от заболяване съществува. Между 2003 и 2005 година в 25 държави, в които полиомиелитът е бил изличен той отново се е появил, сред неваксинирано население. Понастоящем епидемични взривове има в Индия, Пакистан, Афганистан и Нигерия.
След въвеждане на масова ваксинация срещу пневмококови заболявания (вкл. пневмококови менингит, пневмония и сепсис) сред новородените в САЩ, само за 6 г. инвазивните пневмококови заболявания при малките деца са намалели 80 пъти.
Комплексната профилактика на рака на маточната шийка, включваща ваксинация, би намалила случаите на заболяването с над 95%.
В резултат от ваксините: 3 милиона смъртни случая са предотвратени на година, а 750 000 деца са спасени от инвалидност.

* * *

Ваксина срещу ротавирусната инфекция при бебетата
Имунизационен календар на бебето
Ваксина срещу рака на маточната шийка
За и против ваксините – тема от форума

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Бистра ( преди 11 години )
Еее, най-големите некадърници се събраха. Единия дето взема по 70 лв. на преглед в таванско помещение, в което можеш да хванеш всякакво инфекциозно заболяване, другия от БПА, който освен че одобрил Данон и печели супи за да му стои знака на техните продукти, е чист теоретик. Все разчитахме че ще има кой да защити увредените от ваксини дечица- няма да са те. Тяхната мисия е ясна- ще ви информира каква панацея са ваксините, ще апелира да останат задължителни и после ще ви остави да си ги купувате сами защото държавата няма да има пари. За тази стратегия това сдружение ще получи луди пари от фармацевтичните компании. Майки- на бой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар