Здраве и красота

Наръчник за здраве без лекарства

19.04.2010г. / 08 58ч.
Аз жената
Наръчник за здраве без лекарства

Авторът – световноизвестен практикуващ физиотерапевт с 45-годишен опит в терапиите на Едгар Кейси – съчетава мъдростта на известния ясновидец със своите собствени познания в областта, за да ви покаже как да се справите с обикновената настинка; да контролирате артрита и псориазиса; да защитите сърцето си; да увеличите удоволствието от секса... и много, много повече.
Харолд Райли предлага великолепен наръчник, обединяващ теоретични основи и практически средства за лечение и профилактика, основани на стимулиране на естествените защитни сили на организма.
За разлика от традиционните терапевтични методи, лекуващи симптома, авторът съсредоточава вниманието върху предпазване от болестта и откриване на причините за заболяването. Описаните методи включват диети с цел правилно съчетаване на храните, компреси, очистващи средства, хидротерапия, масаж, упражнения и целят да подпомогнат организма за постигане на изцеление.

Откъс:
Пред кабинета на д-р Уесли Кечъм в Хопкинсвил, щата Кентъки, спряла една каруца. Била пълна със слама, а на нея лежала безжизнената фигура на Хоумър Дженкинс, който работел в местната тухларна.
Той просто се строполи в безсъзнание казал каруцарят на доктора. Както си работеше... и изведнъж... се просна на земята. В тухларната си рекохме, че ще е най-добре вие да го видите.
Д-р Кечъм действително го прегледал и преслушал със стетоскопа. Оглеждал, почуквал, задавал въпроси и анализирал по всички правила на медицинската диагностика. Ала не успял да открие никаква причина за състоянието на пациента. Истинска загадка.
Д-р Кечъм се обадил на своя приятел и таен колега Едгар Кейси и му разказал за случая.
Бих искал да видиш какво може да се направи рекъл той на Кейси. Не мога да разбера какво му има.
Кейси разхлабил яката и вратовръзката си, протегнал се и под ръководството на д-р Кечъм изпаднал в транс.
Тялото страда от недохранване казал той на лекаря. Прекалено много свинско и качамак.
Лечението се състояло от промяна в диетата и добавяне на много листни зеленчуци като листа от ряпа.
Пресъздавайки този случай в “Спящият пророк”, Джес Стърн пише: “Това беше първият случай на пелагра, който Кечъм някога бе виждал, и след това той успя да диагностицира и излекува още такива случаи, които озадачаваха местните доктори. Но отново други обраха заслугите на Кейси. Един от хопкинсвилските доктори, чиито пациенти се бяха излекували от диетата със зеленина от ряпа на ясновидеца, защити дипломна работа върху диагностицирането на пелаграта пред Медицинското дружество на Кентъки, но без да спомене Кейси и дори Кечъм”.
През 1924 г. семейство Кейси живееше в Дейтън, Охайо. Бяха поканени от бъдещата съпруга на Дейвид Кан Люсил Кан (по някакво съвпадение двамата имаха еднакви фамилии), да присъстват на една местна постановка на “Санчо Панса”, в която тя играеше заедно с Отис Скинър. Семейство Кейси отидоха и пиесата много им хареса.
Сега, след като гледахте нашето представление, бих искала и аз да видя вашето казала г-ца Кан на г-н Кейси.
Слушала за тайната му дарба още откакто се запознала с Дейвид, който бил един от най-близките приятели и най-големи почитатели на “Съдията”, но никога не го била виждала да прави тълкование. Семейство Кейси се зарадвали на възможността да поканят в дома си чаровната дребничка актриса, завладяла сърцето на Дейвид.
Тълкованието било за едно бебе, умиращо от недохранване, защото не можело да задържа нищо в стомаха си.
Люсил видяла как Кейси изпада в транс и се сепнала, щом чула диагнозата. Но когато стигнал до лечението и посъветвал родителите да поставят детето си на “изцяло бананова диета”, се ужасила.
Наистина ли ще кажеш на родителите да хранят това бебе с банани? попитала недоверчиво тя. Не бива да се забравя, че в онези дни бананите били считани за особено трудносмилаема храна и абсолютно отровни за бебетата.
Толкова се притеснявах за онова бебе, че дори след като напуснахме Дейтън, за да продължим турнето, не престанах да се интересувам как е то признава Люсил. Изненадах се, когато ми казаха, че родителите съобщават за огромно подобрение.
Разбира се, днес изцяло банановата диета, приложена за пръв път в официалната медицина от д-р Валънтайн Хаас, е стандартно лечение за деца, страдащи от целиакия.
През годините имах привилегията и щастието да стана свидетел на не по-малко забележителни изцеления, станали в резултат от диетите на Кейси в съчетание с други терапии. Например в двата случая, които току-що разказах, ябълковата и гроздовата диета на Кейси донесоха драматично подобрение. Все пак те са прилагани заедно с промивки на дебелото черво, компреси с рициново масло и различни хидротерапевтични техники, комбинирани в цялостна програма за възстановяване, затова ще ги разгледам по-подробно в единадесета глава “Вътрешно прочистване”. В тази глава пък ще научим някои от идеите на Кейси за така наречената “нормална диета” тази, която е подходяща за всекиго и за най-добрия начин да използваме храната, за да си изградим по-добро здраве.
Разбира се, не е възможно да обсъдим тук всички подробности от мъдростта на Кейси за храненето и диетите. За такова нещо една книга няма да е достатъчна, а всъщност са издадени три, които могат да се набавят от офиса на АИП във вашия град или от Вирджиния Бийч: “Едгар Кейси за храненето и здравето”, “Наръчник с диети и рецепти” и “Нормалната диета”. Те не са скъпи и си струва да ги имате. Все пак се надявам, че ще успея да очертая накратко най-важните неща от идеите на Кейси за диетите и храненето.
“Каквото мислим и ядем... това сме физически и умствено”.
Това простичко изречение, произнесено преди много години от Едгар Кейси, съдържа в себе си голяма част от мъдростта и знанията, натрупани от химически, биологични, диетоложки и медицински изследвания през последните шестдесет години. По онова време тези няколко думи въплъщаваха някои доста революционни идеи. Не бива да се забравя, че Кейси лекуваше пелагра с листа от ряпа около 1909-1910 г. Тогава малко се знаеше за връзката между храната и здравето и официалната медицина почти не я приемаше, а думата “психосоматичен” още не беше измислена.
Свързвайки храненето със здравето и недостатъците на диетата с болестта, Кейси е изпреварил времето си. Значимостта и верността на тези хранителни теории се разкриват с всяка изминала година, а лабораторните изследвания потвърждават информацията, която той получаваше от “по-висши източници”. За мен е от голямо значение, че почти всяко от деветте хиляди физически тълкования съдържа съвети и напътствия за диетата като част от цялостното лечение.
Кейси считаше диетата за толкова съществена част от терапията, че често даваше подробни менюта на пациентите. При опитите от тълкованията да се извличат общи принципи за дадено заболяване е важно да се има предвид, че специфичните диети са препоръчани за хора със силно индивидуални хранителни нужди и патологии. Освен това диетата е само част от цялостната терапия, която може да включва остеопатия, масажи, упражнения, хидротерапия, електротерапия и както той самият изтъква, тези неща могат да внесат изменения в хранителната стойност и степента на усвояването в тялото. Тук Кейси отново изпреварва и най-напредничавите изследвания в областта на храненето.

Обем: 368 стр.
На книжния пазар от 23.04.2010 г.
Корична цена: 13,95 лв.

* * *

Диетата Саут бийч
“Обичай тялото си” – Луиз Хей

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ssss ( преди 11 години )
ДИЕТА НА ИВОНА1.Лесни съвети:А)газирано-вода;Водата не съдържа калории и доставя чувство за препълване, което е много важно при опитите за отслабване. Водата също така е жизнено важна, когато правите упражнения, особено ако сте начинаещ в тази област.Б)закуска-соеви ястия или пълнозърнет хляб; Стартирането на деня с пълнозърнести храни ви държи сити за по -дълго. Калория Разбивка: Въглехидрати (16%) Мазнини (43%) Протеин (41%) В)полезно-плодове за закуска;Те съдържат много витамини.Г)по-често хранене;Общоприето знание за диетите е, че храненето по често на ден поддържа чувство за ситост, дори и при приемането на по малко калории. Д)планирайте менюто си;Отделяйте повече време и внимание при пазаруването и приготвянето на ястията за закуската, обяда и вечерята.Е)консумирайте повече фасул и боб;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време