Бременност

Анемия и бременност

07.09.2005г. / 10 30ч.
Аз жената
Анемия и бременност

Анемията – не рядко явление по време на бременността, но същевременно нежелано и неприятно. Как да разберем имаме ли анемия и как да се борим с нея по време на бременността, за да сме по-свежи и активни в този важен за всяка жена период от живота?

Анемията е състояние на ниско ниво на червени кръвни телца в кръвта или намалена способност на червените кръвни телца да доставят кислород или желязо.
По време на бременността обемът кръв в организма на жената се увеличава с до 50%. Ето защо не рядко обемът на червените кръвни телца намалява. Това не се счита за ненормално освен ако нивото на хемоглобина не е твърде ниско. В този случай следва да се направят изследвания и гинеколог да изпише лечение.

Ето някои от симптомите на анемия:
– бледа кожа, устни,
– тъмни торбички под очите,
– умора, отпадналост,
– замайване, световъртеж,
– утежнено дишане,
– ускорен пулс.

За избягване на анемия или по време на анемия при бременност се препоръчват следните, с високо съдържание на желязо храни:
– меса – особено печено, алангле червено месо – свинско, телешко, дроб
– риба,
– броколи, зеле,
– пълнозърнест хляб,
– ориз и овесени ядки.

Препоръчително по време на бременност и кърмене е също усвояването на храни богати на фолиева киселина или допълнителното им приемане. Витаминни добавки от 400 микрограма фолиева киселина (folic acid) дневно се препоръчват за всички бременни и кърмещи. Те са необходими, тъй като в естествената храна количествата са недостатъчни или се унищожават при готвене.

Естествени източници на фолиева киселина са:
– зеленчуците с тъмно зелени листа (спанак, коприва),
– сушени ядки,
– цитрусовите плодове и плодове като малини, къпини, боровинки,
– обогатени овесени ядки.

Коментирай