Оказва се, че повечето жени нямат точна представа до колко килограма е безопасно да качат по време на своята бременност. Всички знаем, че лошото хранене или пък спазване на строга диета може сериозно да навреди на здравето, както на бебето, така и на майката. Не е препоръчително майката да се лишава от нито една хранителна група, но не бива и да се прекалява с много храна, защото това също няма да е от полза на никого от двамата.

Още по темата

Но колко точно килограма е нормално една бременна жена да качи за тези 9 месеца? Гинеколозите не могат категорично да кажат определена цифра, защото всичко зависи от големината на плода, взимат се предвид околоплодните води, които тежат около 1 кг, уголемяват се някои от органите и т. н. Затова условно е прието за нормално да се качат около 7 до 15 килограма. Ако се движите в тези граници, според специалистите няма опасност от затлъстяване или пък повишена кръвна захар, повишено кръвно налягане или пък вреден холестерол – всички те се влияят от наднорменото тегло.

Най-голяма опасност от рязко надебеляване има при жените с проблем с килограмите отпреди забременяването. При тях е препоръчително да направят консултация със специалист по храненето, който да ги насочи към правилен режим на хранене. Или ще е достатъчно също да се откажат от сладки, тестени храни и безалкохолни напитки, заради голямото им съдържание на захар.