Бременност

6 стъпки за преодоляване страха от раждането

Подгответе се теоретически, практически и емоционално за раждането и то ще мине леко

18.01.2013г. / 15 43ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Раждането е най-естественият физиологически процес, чрез който на бял свят идва бебето. Нормално е да се страхуваме от болката и неизвестността, но трябва да знаем, че има начини да преодолеем тревогите си.

Свързани статии

Изясняваме причината

Към страха от раждането е нужно да подходите рационално – потърсете причините – слушали сте покъртителни разкази за тежки раждания на ваши роднини и смятате, че това се предава по наследство; имали сте трудно първо раждане; преживели сте загуба на бебе и др. Осъзнаването на причината за страха превръща паниката в конкретен проблем, който по-лесно може да бъде отстранен от абстрактния страх. Обсъдете риска от усложнения с акушерката от женската консултация и с личния ви гинеколог.

Консултация с психолог

При много голям страх и невъзможност да се справите с него, потърсете квалифицирана помощ от психолог.

Не четете форумите в интернет

За жените с лабилна нервна система е най-вредно да четат женските форуми в интернет за бременност и раждане. Запушете си ушите, затворете си очите за всякакви клюки за раждането. Не познавате авторите на съобщенията и не знаете доколко са правдоподобни. В повечето случаи те представят смешна и невярна картина на раждането.

Курсове за бременни

Запишете се на предродилни курсове. Заедно с техники за леко раждане – правилно дишане и отпускане, ще се запознаете подробно с физиологическия процес на раждането. Така ще бъдете максимално теоретически, практически и емоционално подготвени за предстоящото най-щастливо събитие за всяка жена.

В деветия месец само положителни емоции

Трябва да се забрани на бременните жени да гледат мелодрами и филми с нещастен край. Гледайте комедии, посещавайте изложби, четете весели книги и класическа литература. Колкото повече положителни емоции изпитва бременната жена, толкова по-позитивно ще се настрои за раждането.

Мислете за бебето

Раждането е естествен процес, заложен от природата. Помнете, че бебето чувства и възприема всички страхове и тревоги на майка си. Опитайте се често да повтаряте следното упражнение: затворете очи и си представете, че прегръщате вашето прекрасно, крехко бебе, което ще се превърне в най-милото същество на света за вас.

Коментирай