Бременност

Шансовете да родите бебе с рижа коса

Ще си помислите ли за изневяра, ако бебето ви се роди червенокосо?

04.03.2013г. / 15 14ч.
Надежда Маринова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

ДНК тест показва дали имате „рижи“ гени и дали е вероятно бебето ви да се роди с оранжева коса. Той ще бъде достъпен в близко бъдеще за всички желаещи и ще обясни защо на мама-блондинка и татко-брюнет се ражда „огнено“ бебе. Тестът беше показан по време на лондонската изложба „Олимпия“.

Свързани статии

„Тестът с малко количество слюнка ще определя дълбоката наследственост, тъй като гените на рижите коси се предават през поколение, казва научният ръководител на фирмата-производител д-р Джим Уилсън. – Тестът позволява да се определят и три най-популярни вариации на гена MC1R. Когато единият носител на гена зачева дете с партньор, който е друг носител на гена, тогава рижото бебе може наистина да ги изненада.“

По оценките на учените носители на „рижите“ гени са 40 % от жителите на планетата ни, но това не се отразява на цвета на косата им. Точно за такива хора раждането на рижо дете се превръща в голяма изненада. В Британия има много хора с червени коси – например в Шотландия те са 13% , а в Англия – 6%, докато в континентална Европа техният процент е едва 1,3 с тенденция да се понижава още. Ако се оцени цялото население на Земята, хората с оранжеви коси са само 0,5 %.

Коментирай