Семейство

Какво ни предават гените?

Генетичното наследство, което получаваме от баба и дядо

22.01.2013г. / 14 50ч.
Ивет Лолова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Генетиката е сред най-бързо развиващите се науки. Доказано е, че гените определят не само нашите физически характеристики: пол, ръст, цвят на очите и косата, но също и интелектуалните и професионалните наклонности и такива навици като склонност към алкохола или гледането на телевизия. За гените можем да „обвиним“ и писането с лявата ръка, писателския, художническия или музикантския талант и много други.

Учените продължават да спорят дали е въпрос на гени или възпитание проявата на добротата и злобата, на милосърдието и агресивността. Съществуват особена група гени, отговарящи за производството на такива хормони като окситоцин и вазопресин, частично влияещи на нашето социално поведение. В хода на изследвания е изяснено, че у хората е заложена програма на възприемане на обкръжаващия ги свят и затова моделът на поведение не зависи на 100 % от начина, по който са ги възпитали родителите им.

Свързани статии

От гените зависи женската нервност – 41 %; вежливо или грубо поведение – 34 %; хъркането – 42 %; чувството за хумор – 40 %; влечението към телевизора – 45 %.

В университет в Южна Калифорния експерти определили, че заболявания на зъбите, като чести кариеси, болни венци или проблеми, изискващи имплантация на зъби, се наследяват. Тук отварям и веднага затварям широката скоба на наследствените болести.

Учените уверяват, че гените предават информация не само на две поколения – родители-деца. Много от предразположеностите крият корените си далеч назад в историята на двата рода.

Покажи ми родословното си дърво

На кого обаче помага това? В миналото у нас неслучайно са си избирали най-личната мома за булка, да е от добър род. В царските семейства, освен политическите причини, браковете по сметка имат и такава задна мисъл. Днес едва ли има двойка, планираща да сключи брак, която да е наясно с родословното дърво на половинката си. А вие бихте ли се отказали от любовта, ако прадядото на любимия ви е бил тиранин и побойник? А той дали ще ви поиска за жена, ако знае, че третата братовчедка на баба ви не е обичала много къщната работа и все е гледала към хорото на мегдана.

Не е много редно да гледаме само назад в миналото. Ако решите да търсите под вола теле, замисляли ли сте се какви гени вие ще оставите в наследство за бъдещите поколения?

Можем ли да променим своята ДНК?

Можем поне да започнем – със здравословен начин на живот, спорт и култивиране на етични и позитивни качества на личността, дори с медитация и вегетарианство. По-сложно казано, по този въпрос има хиляди отпечатани книги, провеждат се курсове по психология на самоусъвършенстването. Наричат го процес на активиране на собственото ДНК. Целта е човек да преодолее негативното наследство, да се самоизцели от различни болести, а така също и да разшири своето съзнание. Резултатите на този световен широкомащабен проект, включващ повече от 10 0000 души от целия свят, потвърждават хипотезата, че в състава на човешката ДНК влизат освен двете известни нуклеотидни вериги още десет „виртуални“. Ако те се активират, стават допълнително хранилище за генетична информация, предлагаща на човека изцеление от различни болести, духовно просветление и космическа връзка с вселенския жизнен опит. В много книги се описват функциите на новите вериги на ДНК, тяхната връзка със системата на чакрите и дишането, както и практически техники за „изцеление на ДНК“, които могат завинаги да променят нашето тяло, съзнание и живот към по-добро.

Имаме много български поговорки за наследствеността като „Ябълката не пада по-далеч от дървото“. Но съществува и обратният вариант – защо вие да не станете основоположник на нова положителна черта в рода си, дори да не достигнете висотите на космическото съзнание. Едно е сигурно, ако решите да се променяте, трябва да го направите преди да създадете потомство.

Коментирай